Prima paginăPolitica

„Sunt dator și obligat moral să întorc către ai mei tot binele”

Dimensiune text

Senatorul Ioan Chelaru, candidat USL pentru Colegiul 2 Senat, se angajează ca, în afară de munca de „legislator”, să răsplătească încrederea alegătorilor prin proiecte, programe și investiții generatoare de locuri de muncă. Condiția este îndeplinită prin sincronizarea Puterii din Parlament cu Guvernul.

Campania electorală pare să fie pusă în scenă de un regizor plictisit ori, din contră, de un genial strateg al marilor bătălii politice. Cursa pentru un fotoliu de deputat sau de senator are ca protagoniști iluștri anonimi, altfel oameni și specialiști de toată cinstea, dar pe care-i recomandă și-i animă doar dorința de a ne salva, pe fiecare dintre noi, de a salva țara, de a-i trimite la coșul de gunoi al istoriei pe cei care, prin rotație democratică, ne-au condus destinele mai bine de 20 de ani. „Greii” din marile partide și alianțe vin cu realizări pe care și le smulg, periodic, de la panoul de onoare, bogat în proiecte, nemulțumitor în împliniri.

 

Reporter: Coagularea forțelor politice în cele două mari alianțe – USL și ARD – este doar o strategie sau și un semn de maturizare a lumii politice, după modelul marilor democrații europene?

 

Ioan Chelaru: Urmărind evoluția evenimentelor de pe scena politică, se poate observa fenomenul de coagulare a alianțelor în funcție de relația partidelor cu președintele-jucător Traian Băsescu. Din acest punct de vedere, USL a apărut ca urmare a imposibilității de coexistență amiabilă cu Traian Băsescu a PSD, PNL și PC, după manifestările din stradă, de iarna trecută, ale oamenilor revoltați de ieșirile publice și declarațiile președintelui. Apariția ARD este recentă și are un caracter pur electoral. Să nu uităm că, la alegerile locale, PDL a avut prima încercare de „pierdere” a identității, renunțând la culoarea portocalie sub care va rămâne, însă, în istorie întreaga guvernare PDL. Am asistat atunci la prima „schimbare la față” a PDL prin schimbarea culorii în verde și asocierea cu UNPR și PNȚCD sub sigla APEL. Acum, discursul ARD evită pronunțarea numelui PDL și a celorlalte partide reunite în această alianță conjuncturală. Avem de-a face, deci, cu o strategie electorală, în dorința de a recăpăta puterea și de a face cărțile la Guvern și în Parlament. Cred că, din păcate, nu asistăm la o maturizare a clasei politice, cel puțin în ceea ce privește ARD. Pe de altă parte, în politica românească continuă să existe partide mici care se activează o dată la patru ani. Sau apar pur și simplu peste noapte partide de buzunar. Rolul acestora este să „ciupească” din voturile uneia sau alteia din formațiunile politice puternice angrenate în lupta electorală. Marile democrații europene rămân, deocamdată, un model către care tindem.

 

R.: Este, în acest context, mai ușor de condus un discurs politic, o ofertă electorală credibilă și de succes, în raport cu disiparea atenției și a energiilor alegătorilor între circari, aventurieri, vedete sau abonați la dosare penale?

 

I.C.: Din punctul meu de vedere, o campanie electorală este momentul în care politicianul corect și responsabil prezintă electoratului său activitatea anterioară și propune programul și obiectivele pe care dorește să le realizeze în calitate de reprezentant în Parlament al alegătorilor săi. Consider că stă în puterea cetățenilor să discearnă între oferta electorală credibilă și de succes, pe de o parte, și perdeaua de fum lansată de unii aspiranți la fotoliile parlamentare. Dacă genul de oameni pomeniți în finalul întrebării ajung în Parlament, este vina celor care i-au votat sau a prevederilor actualei legi electorale – care permite redistribuirea locurilor în Parlament și, implicit, apariția parlamentarilor „second hand”, de o calitate mai mult decât discutabilă. Pentru mulți dintre aceștia, imunitatea parlamentară constituie miza alegerilor.

 

R.: Sunt voci care vă acuză că ați ales discreția și decența în campanie ca pe o defensivă, fiind sigur că nu aveți contracandidați, lăsând loc unor alianțe post-alegeri, viitorul guvern fiind unul, matematic, greu de format și de coordonat.

 

I.C.: Am susținut toate campaniile electorale cu decență și seriozitate, indiferent cine au fost contracandidații în lupta electorală. Actuala campanie se desfășoară în termeni foarte clari: candidez la Senat din partea USL, alături de profesorul Liviu Brătescu, care vizează un loc în Camera Deputaților. Obiectivul nostru comun este obținerea a minimum 50% din voturi, ceea ce ne asigură accederea în Parlamentul României și reprezentarea intereselor alegătorilor din zona Romanului, oameni în mijlocul cărora am trăit și ale căror glasuri dorim să le facem auzite în Parlament. În Roman am pornit în cariera de avocat, aici am familia, aici mă întâlnesc cu oamenii pe stradă și ne putem privi în ochi.

 

R.: Cu ce reușite veniți din urmă, cum intrați în cursa contracronometru când vine vorba despre pietruire ulițe, asfaltare drumuri, locuri de muncă, salarii și pensii mai mari?

 

I.C.: După 22 de ani, nu numai clasa politică trebuie să se maturizeze, ci și alegătorii, care trebuie să conștientizeze că misiunea parlamentarilor nu este, în mod direct, cea de a asigura pietruirea ori asfaltare drumurilor, asigurarea locurilor de muncă sau mărirea salariilor și a pensiilor. Parlamentul este locul unde se fac legile țării și se asigură susținerea Guvernului în demersul de a realiza schimbarea până la capăt a României. Sincronizarea Puterii din Parlament cu Guvernul reprezintă condiția materializării obiectivelor de interes local pe care le propunem acum, în campania electorală.

 

R.: Au parlamentarii un joben și o baghetă fermecată încât să poată scoate, la nevoie, toate aceste mult așteptate soluții la nevoile oamenilor, să reconstruiască încrederea și speranța oamenilor, fie ei vârstnici ori foarte tineri și grăbiți să trăiască bine azi?

 

I.C.: Parlamentarii au la dispoziție o democrație și un cadru legislativ care trebuie să fie coerent și eficient. Jobenul și bagheta fermecată sunt, în fapt, onestitatea și responsabilitatea parlamentarilor, dorința lor sinceră de a reprezenta interesele cetățenilor pe care îi reprezintă. Rezultatele nu se vor vedea instantaneu, ci după un timp. Alegătorii trebuie să înțeleagă faptul că ei sunt cei care îi propulsează pe candidați în Parlament și, implicit, au parlamentarii pe care îi merită.

 

R.: Polarizarea excesivă, accentuată de criza economică, vă pune într-o situație paradoxală: trebuie să-i susțineți pe cei bogați să producă și mai mare profit, iar pe cei sărmani să-i antrenați în proiecte care să le facă viața mai bună prin ei înșiși, statul social fiind pe ducă, fără prea mari resurse. Care este calea de mijloc?

 

I.C.: Actuala criză economică va reconfigura, probabil, structural și funcțional, întreaga societate. Excesele capitalismului au generat criza financiară și intervenția statului pentru a restabili echilibrul nu a avut efectele scontate. Criza economică a falimentat firme private mici și mijlocii și a afectat în profunzime structuri socio-profesionale. Nu se pune problema comparației cu sistemul comunist, ci trebuie reconsiderată ecuația de funcționare a sistemului capitalist în cadrul unor limite stabilite cu moderație, astfel încât să fie eliminate excesele și polarizările financiare, economice și sociale. Statul social trebuie regândit în cadrul noului context de criză. Va trebui să parcurgem împreună o perioadă de tranziție la a cărei finalitate trebuie să contribuie și cei bogați, și cei sărmani.

 

R.: Cum apreciați acei candidați care pun etichete pe garduri și pe biserici de genul „aici a adus bani deputatul sau senatorul…”, situații, altfel, încă foarte apreciate de alegători?

 

I.C.: Nu contează aprecierea mea. Importantă este aprecierea oamenilor care merg la vot și discernământul lor în alegerea pe care o fac. Atât timp cât instituțiile statului de drept funcționează corect, faptul că deputatul X ori senatorul Y a obținut în mod legal fonduri pentru comunitatea pe care o reprezintă nu poate fi decât o carte de vizită pentru respectivii parlamentari. Depinde de fiecare dintre aceștia cât de vocal este sau dorește să fie în campanie.

 

R.: Dacă un parlamentar face legi și veghează la buna funcționare a statului de drept, cum vă convingeți electoratul că a face lobby sau a face demersuri este una și a trage sforile pentru colegiul tău, pentru a le merge bine oamenilor de afaceri din zonă și a se trimite fonduri celor care te susțin miroase a trafic de influență și aduce prejudicii altor zone, altor oameni, poate legitimi în prioritățile scandate?

 

I.C.: Un sistem democratic autentic permite realizarea a ceea ce denumiți „lobby parlamentar”, dar între limitele permise de lege. Atunci când se forțează aceste limite, trecem de la termenul anglo-saxon „lobby parlamentar” la românescul „tragerea sforilor”. Pe de altă parte, nu putem uita că vechea guvernare a inoculat populației că numai apartenența la un anumit partid, aflat la putere, este calea unică de a avea acces la fonduri guvernamentale sau europene pe care stăpânii locului să le poată gestiona după bunul-plac. Ceilalți, care nu au respectat această regulă a jocului, s-au ales cu firmituri sau nu au mai primit chiar nimic.

 

R.: Cine și ce v-a convins să intrați în politică, ce s-a schimbat în atitudinea dumneavoastră de politician de atunci, ce ați câștigat și ce ați pierdut în acești ani?

 

I.C.: În 1995, implicarea mea politică exista, cum s-ar zice, „de pe margine”. Atunci, un prieten, Radu Timofte (care, din păcate, nu mai este printre noi), lider incontestabil al stângii și al PDSR-ului din acea vreme, m-a convins să mă implic direct. Am făcut-o și nu pot spune că îmi pare rău. Acum chiar cred că ar fi trebuit s-o fac măcar cu patru ani mai devreme. Am evoluat, cred, spre o maturizare a mea ca om politic, spre o lărgire a orizontului meu politic și, desigur, o creștere a responsabilității, între timp ocupând și destule înalte demnității în ierarhia partidului și a statului român. Ce am câștigat și ce am pierdut? Răspunsul e prea complex să-l expediez într-o frază sau două. La pozitiv aș trece experiența politică și de viață și poziția într-o ierarhie socială care, oricum, de multe ori este relativă. De pierdut, cred că am pierdut multe: prieteni, bani, am renunțat la pasiuni pentru care nu mai am timp. Mai sunt și alte sacrificii pe care le fac, care sunt mai puțin vizibile și despre care n-aș vrea să vorbesc.

 

R.: Avocatul Ioan Chelaru avea deja o carieră de succes, o familie frumoasă, o avere considerabilă, prieteni de mare valoare intelectuală și socială, dar a intrat în politică. De ce ar trebui alegătorii, consătenii, concitadinii, oameni știuți și zeci de mii de anonimi, să fie interesați, mândri, eventual dornici să vă susțină pentru un nou mandat de senator?

 

I.C.: În primul rând pentru că niciodată, absolut niciodată, nu m-am făcut și, în mod special, nu i-am făcut de râs. În toate demnitățile și funcțiile pe care le-am ocupat, principala mea grijă a fost să-mi fac datoria cu maximul capacităților mele fizice și intelectuale. Nimeni nu e perfect, ca atare nici eu. Cred, însă, că merit în continuare încrederea lor pentru că nu i-am dezamăgit, nu i-am vândut sau trădat pe ei sau ideile pe care le-am promovat și datorită cărora probabil m-au și votat. E un moment important, USL va avea viitoarea majoritate parlamentară care va fi una solidă, de peste 60% (estimez eu), va forma viitorul guvern și va conduce România, cel puțin patru ani, dacă nu mai mulți. E prima dată când voi fi într-o coaliție aflată la guvernare și tot prima dată când și eu, personal, în calitate de parlamentar, am posibilitatea ca, în afară de munca de „legislator”, să pot întoarce, aici, la noi acasă, încrederea acordată cu proiecte, programe, investiții pe această zonă, toate generatoare de locuri de muncă. Așa cum ați remarcat și în mesajele mele de campanie, sunt corect și responsabil și, mai mult chiar, sunt acasă pentru fiecare.

 

R.: Cine sunteți și ce veți face în următorii patru ani, domnule senator?

 

I.C.: Cine sunt? Un om ca oricare altul, căruia Dumnezeu i-a hărăzit o viață normală, o familie frumoasă, o carieră profesională și multe altele, uneori cu prisosință. Sunt dator – aș spune chiar obligat moral, desigur – să întorc către ai mei măcar o parte din acest bine. Vreau să o fac și sunt convins că în noua conjunctură politică (sub sigla USL) chiar și pot să o fac și să-mi asum angajamente de viitor. Acestea înseamnă legi bune, corecte, aplicabile și absolut necesare. Asta înseamnă proiecte locale, zonale sau regionale cu investiții care să aducă, în primul rând, creare de locuri de muncă și, în mod firesc, creștere și dezvoltare economică. Asta înseamnă reglementări stricte, care să reducă masiv evaziunea fiscală. Asta înseamnă reglementări care să stimuleze dezvoltarea pe zona agriculturii prin reduceri masive de taxe vizând cadastrul funciar sau cheltuielile succesorale. Pe toate acestea și încă altele le regăsiți în programul meu electoral.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 9
 • un cetatean 9 ani

  Un avocat renumit, un romascan , un om decent si responsabil , cu o viziune realista in programul electoral , loial spiritului social- democrat! Nu a fost un traseist politic, ca altii si asta imi da incredere . Si asa cum am mai spus, sustin candidatii romascani, caci eu chiar tin la cei ,, din marea familie romascana,, spre deosebire de domnul primar care considera ca tine la noi, dar sustine un candidat venit din capitala, caruia bucurestenii nu i-au dat mare incredere la alegerile locale( oare de ce ?)…Dupa cate vad avem si in orasul nostru, cetateni responsabili, buni profesionisti, capabili să ne reprezinte, apropiati de oamenii in mijlocul carora au trait o perioada din viata lor si si-au inceput cariera profesională , interesati sa ne rezolve problemele .

  • gogu de la cazane 9 ani

   si a si fost interesat sa rezolve problemele…..se vede cat de interesat a fost….

   • un cetatean 9 ani

    Si credeti ca pavelele si panselutele la preturi piperate, o sala de inot, un sens giratoriu cam scump , au rezolvat problemele oamenilor ? Pai nu au guvernat pana acum ,cei din PDL ? Nu au avut timp sa rezolve problemele oamenilor ? In 6 luni USL -ul din care face parte si domnul Chelaru, a dat o parte din bani bugetarilor si pensionarilor, a oprit proiectele inutile, incearca sa redeschida spitalele inchise de PDL ! Astea nu sunt probleme rezolvate ?Si sunt abia la inceput …

    • edu' 9 ani

     Pentru ca le-a permis cei de la FMI au dat banii bugetarilor si pensionarilor, Ungureanu si Boc aveau acelasi plan si proiectele „inutile” erau pentru locuri de munca, se platea tva la stat, impozite etc. … va uitati prea mult la televiziunile Motanului Felix

 • Iulian Rugina 9 ani

  Ce o sa faca in urmatorii 4 ani? Ce a facut si pana acum: NIMIC !!!!! Sa declare un singur lucru care l-a facut pentru romascani.Sunt apolitic, nu tin nici cu USD, nici cu PDL, dar ma seaca cand vad ca vin si cer sprijinul romascanilor cand el nu a facut nimic pentru ei….

  • Iosif 9 ani

   Ce sa faca in ultimul mandat, daca a fost in opozitie. Elena va lua notite de la ce a facut Chelaru, pentru ea urmeaza opozitia.

 • votant 9 ani

  Bla , bla, bla….vrem fapte…ca de promisiuni ne-am cam saturat.

  • un cetatean 9 ani

   Si de promisiunea ,, Sa traiti bine ! ,, s-a ales praful …

 • Radu 9 ani

  Noi, romanii, aveam talentul si inclinatia de a fi foarte patimasi mai ales la problemele si grijile altora. Mai ales politicienii au viclenia de a ne face partasi la toate intrigile lor.
  Nu iti rezolva nimeni problemele in afara de tine insuti. Demagogia la noi este politica de stat.
  „CREDETI CA DACA PRIN VOT AM PUTEA SCHIMBA CEVA NE-AR MAI LASA CINEVA SA VOTAM?”
  In 89 am strigat jos Ceausescu, in 92 jos Iliescu, in 2000 jos Constantinescu, in 2004 jos Iliescu, in 2009 jos Basescu, in 2014 vom striga jos Antonescu, etc. In afara de neuroni consumati, o dezamagire si o laringita nu ramane nimic pentru alegatorul simplu.
  ASA CA EI CU EI SI NOI CU NOI, ideea e sa nu ne mai lasam manipulati ca nu iti da nimeni nimic pe degeaba, suntem in societatea capitalista cand nimeni nu sufera si nu mai poate de grija ta. Dacat daca castiga ceva.
  Oricum eu le urez succes tuturor candidatilor, nu zic ca unul e mai bun si altul e mai putin buna dar cea mai MARE PEDEAPSA A LOR AR FI CA SA-I AJUTE D-ZEU SA CASTIGE SI CHIAR SA FACA CEEA CE PROMIT.