Prima paginăSport

Suferinţele unei campioane

Dimensiune text

Alexandra Calistru, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, este o elevă cu rezultate remarcabile în sport şi la învăţătură. În spatele acestor reuşite stau greutăţi de ordin medical şi financiar.

Alexandra Calistru este o campioană atât în sport, cât şi în viaţă. Dacă stai de vorbă cu Alexandra, ai impresia că te afli în faţa unui adult, pe care încercările vieţii l-au călit şi l-au făcut să valorifice cât mai mult fiecare moment pe care îl trăieşte. Rezultatele şcolare sunt la fel de bune ca cele sportive, în ciuda problemelor pe care le ţine departe de colegi şi de pista de alergare. O problemă oftalmologică gravă, pe care o poartă ca pe o povară încă de la vârsta grădiniţei, naveta grea la antrenamentele de atletism, focul care le-a mistuit casa din sat şi lipsa banilor sunt momentele de cumpănă pe care Alexandra le-a traversat până acum. Din toate aceste „probe” a învăţat să fie demnă şi să nu se lase îngenuncheată de deznădejde şi de durere.

Pe podium în probele de atletism, deşi are o problemă de vedere

Alexandra este cel mai mare copil al familiei Calistru, care locuieşte în satul Rediu, comuna Bâra. Un microb contactat la ochiul drept chiar din primii ani ai copilăriei, tratat prea târziu, i-a distrus retina. Consultaţiile la Iaşi şi Bucureşti nu i-au adus vindecarea. „Nu am aflat până acum dacă acest microb care mi-a afectat vederea a fost din naştere sau l-am căpătat pe parcurs”, a spus Alexandra.

Operaţia de cataractă pe care a suferit-o anul trecut nu a ajutat prea mult. Soarele nu-i este prieten, iar în competiţii este nevoită să poarte, pentru a se proteja de el, şapcă sau ochelari. „Când concurezi în probe de alergare pe distanţe lungi, după câţiva metri de la începerea cursei trebuie să părăseşti culoarul pe care concurezi şi să alergi în grup. Din cauza problemei de vedere, este mai greu să văd intenţia adversarei de lângă mine”, a spus Alexandra.

Acest lucru nu a împiedicat-o să obţină medalia de bronz la campionatele naţionale de atletism în sală, desfăşurate în acest an, în perioada 22 – 23 martie, şi locul şase la 400 de metri. În decurs de patru ani, Alexandra a obţinut două titluri de vicecampioană naţională, un titlu de campioană naţională, patru medalii de bronz la campionatele naţionale şi rezultate fruntaşe la concursuri judeţene, interjudeţene şi zonale. Din toate competiţiile de atletism, Alexandra a adunat 60 de diplome.

Alexandra CalistruCampioană la atletism şi la disciplinele şcolare

Talentul Alexandrei a fost descoperit la şcoala din sat de către antrenoarea Elisabeta Lazăr, la acea vreme cadru didactic în comuna Bâra. Timp de patru ani, Alexandra a făcut zilnic naveta din comuna Bâra la Clubul Atletic din Roman pentru antrenamente. „Au fost patru ani dificili. Eram nevoită să mă trezesc la 6.30 şi să intru în casă la ora 19.00. După ore, mergeam trei kilometri pe jos până la autobuzul care mă ducea la Club. Când terminam antrenamentul, luam autobuzul de Bâra şi, apoi, parcurgeam alţi trei kilometri pe jos până acasă. Era din ce în ce mai obositor şi simţeam că nu mă mai pot ocupa de lecţii atât de mult cât aş fi vrut”, povesteşte Alexandra.

Indiferent de greutăţile familiei, de problemele de sănătate sau de oboseală, copila a strâns din dinţi şi a terminat toţi cei şapte ani de şcoală pe poziţia I. Alexandra a încheiat primul semestru al clasei a VIII-a cu media 9,94. În acest an a participat la olimpiadele şcolare de istorie şi limba română, faza locală, clasându-se pe poziţia I, respectiv a IV-a. Rezultatele i-au dat dreptul să meargă mai departe. La faza judeţeană, a obţinut menţiune la olimpiada de limba română. Nu a putut fi prezentă la olimpiada de istorie, deoarece s-a suprapus cu întrecerea de atletism, unde a câştigat al doilea timp în cursa de 800 de metri.

Alexandra îşi ajută familia a cărei casă a ars într-un incendiu

De un an, Alexandra nu mai face naveta, pentru că stă în gazdă la o familie cu suflet mare din Roman. A schimbat şcoala din sat cu Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”. Altă şcoală, dar cu cerinţe mai mari. În vreme ce fata a rezolvat problema locuinţei şi nu mai este nevoită să facă naveta, părinţii Alexandrei şi fratele, elev în clasa a VI-a în Rediu, au rămas fără acoperiş deasupra capului. Casa familiei Calistru a ars în întregime la începutul lunii februarie. Și, odată cu ea, cerealele din gospodărie. Doar puține lucruri au fost salvate. Până când părinţii Alexandrei vor construi o nouă casă, cei trei membri ai familiei Calistru vor locui, multă vreme, într-o anexă gospodărească. De parcă nu ar fi fost de ajuns, tatăl fetei nu mai are loc de muncă, firma la care a lucrat intrând în faliment. „Trăim din alocaţie şi din bursa Marsat pe care o primesc eu. Cu aceşti bani am făcut sărbătorile. Îmi ajut familia şi cu ceea ce câştig din competiţii”, spune eleva.

Pentru a ajuta familia, tatăl Alexandrei a plecat la muncă în străinătate. Mama fetei a rămas cu tot greul. „Mama se ocupă de tot. Este şi tată pentru noi şi se va ocupa şi de coordonarea lucrărilor de construire a casei”, spune Alexandra.

Deşi locuieşte într-o familie care i-a arătat din prima clipă afecţiune şi sprijin, Alexandra mai are o dorinţă ascunsă: „Îmi doresc uneori să fiu lângă mama, să pot discuta cu ea, aşa cum o făceam când eram acasă”.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0