Prima paginăRural

Studenții din Tămășeni își fac temele la Biblionetul din sat

Dimensiune text

Biblioteca comunală, care numără peste 11.000 de volume, este o sursă de informare valorificată prin serviciile și dotările pe care le oferă.

 

 

Biblioteca din Tămășeni este una dintre instituțiile de cultură din mediul rural care a intrat în programul Biblionet.
Acest program a dat posibilitatea tuturor localnicilor de a folosi la capacitate serviciile și dotările Centrului Biblionet, fapt care a dus la creșterea atractivității bibliotecii.

Biblionetul schimbă mentalități

 

Biblioteca a funcționat într-o încăpere din vechiul sediu al Primăriei Tămășeni și numără 600 de volume. Creșterea fondului de carte s-a produs odată cu amenajarea bibliotecii în noul Cămin Cultural construit în Tămășeni. „Anual, primăria a alocat fonduri pentru achiziția de carte. Numărul volumelor și publicațiilor a crescut și datorită unor donații din partea Bibliotecii Județene, a unor edituri și a unor persoane particulare„, a spus bibliotecara Georgeta Emilia Căliman.

Printre donatorii de suflet ai bibliotecii s-au aflat și preoții comunei Tămășeni, care au contribuit la formarea unui fond de carte care numără, în prezent, peste 11.000 de volume. Anul trecut, biblioteca a înregistrat 805 cititori – elevi, studenți, cadre didactice, persoane casnice, șomeri -, care au împrumutat sau au primit cărți, în regim de sală de lectură, din toate domeniile, de la carte școlară și beletristică, la dicționare și cărți de specialitate în domenii care au devenit tradiție în comună: creșterea iepurilor și cultivarea plantelor în solarii.

Biblionetul nu este ocolit nici de studenții din sat înscriși la facultățile umaniste. „Cînd au nevoie urgentă de ajutor, iar biblioteca facultății pe care o urmează nu are disponibilă la raft sau la sala de lectură cartea respectivă, îmi trimit repede un e-mail în care îmi cer să le scanez paginile de carte de care au nevoie. Cum programul Biblionet ne-a dotat cu aparatura necesară, nu este o problemă să le trimit tot ce au nevoie pentru pregătirea lor„, a spus a spus bibliotecara Georgeta Emilia Căliman.

Programul Biblionet a atras și localnici care nu au trecut niciodată pragul bibliotecii. „Au fost multe situațiile în care părinții își așteptau copiii afară, cînd aceștia veneau să împrumute cărți de la bibliotecă. Motivau că nu intrau înăuntru ca nu cumva să fie văzuți de vecini. O prejudecată care vine dintr-o necunoaștere a binefacerilor pe care le aduce lectura la orice vîrstă ar fi omul„, a spus bibliotecara.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Este superb la biblioteca! intradevar asa e 😡 eu impreuna cu colegii mei ne mai facem temele la biblioteca din cand in cand, deoarece acolo avem posibilitatea de a ne intalni cand avem de invatat in grup 🙂