Complexul de Servicii „Familia mea” din Roman are instituționalizați 60 de copii din familii nevoiașe. Copiii locuiesc în zece apartamente împreună cu părinți sociali. Unul dintre copiii care a părăsit centrul este student la Facultatea de Teologie.
Foto: Ionuț Florin Avedic este student al Facultății de Teologie
Complexul de Servicii „Familia mea” din Roman este, începînd din 2003, casă pentru mulți copii care provin din familii nevoiașe din Roman și împrejurimi. Unii dintre aceștia locuiesc, în cele zece apartamente puse la dispoziție de instituție, chiar de la primele luni de viață. Poveștile fiecăruia dintre cei 60 de copii înscriși în Complexul de Servicii „Familia mea”, cu vîrste între 4 și 22 ani, sînt tulburătoare. Șansa de a duce o viață normală într-un loc care le oferă toate condițiile pentru a se dezvolta frumos a fost exploatată de mulți copii. Unii au absolvit cursurile universitare, alții sînt studenți.
60 de copii au șansa la o viață mai bună
Copiii din Complexul de Servicii „Familia mea” ajung în centru cu sprijinul comunităților locale. „Unii dintre copii vin printr-o decizie a instanței judecătorești, atunci cînd părinții nu pot fi identificați, iar alții ajung aici ca urmare a faptului că părinții conștientizează că nu pot să-i mai întrețină„, a spus Ionel Năstasă, șeful Complexului de Servicii „Familia mea”.
Copiii provin din Roman și din comunele limitrofe. Numai din satul Tețcani, comuna Gherăești, sînt patru frați, iar din satul Bahna, trei surori, de 4, 6 și 8 ani. „Unele familii țin legătura cu copiii. Se interesează de ei. Vin să-i vadă sau țin legătura cu noi telefonic. Sînt și părinți care au rupt orice legătură cu propriii copii„, spune Mariana Luchian, psihologul Complexului de Servicii „Familia mea”.
Din cei 60 de copii înscriși, 19 sînt liceeni. 12 dintre elevii de liceu frecventează cursurile Colegiului Tehnic Danubiana. Fiecare copil își alege o persoană de referință, adică un părinte social căruia îi împărtășește toate problemele. „Avem o foarte mare răspundere. Poate mai mare decît dacă ne-am ocupa de proprii copii„, spune Ionel Năstasă, șeful Complexului de Servicii „Familia mea”.
Șase copii împart apartamentul și responsabilitățile
Într-un apartament locuiesc cîte șase copii. Locuințele sînt dotate cu mobilier, aparatură electrocasnică, centrală termică, calculator.
Copiii primesc responsabilități zilnice, în așa fel încît participă la toate treburile gospodărești: pregătirea hranei, curățenie. Ștefan și Valentin sînt frați. Amîndoi învață la Școala nr. 9 din Roman. Ștefan este în clasa a III-a, iar Valentin, în clasa a VI-a. „Ștefănică a sosit anul trecut în centrul nostru. Nu cunoștea literele. Nu știa să scrie și să citească. Acum vine de la școală numai cu calificative de «foarte bine»„, spune Maricica Hunea, unul dintre instructorii educativi ai băieților.
Apartamentul este locuit și de frații Andrei și Vasile din comuna Stănița. Băieții mai au o soră care locuiește în centru, într-un alt apartament. Copiii sînt orfani. Andrei este elev în clasa a IX-a la Liceul cu Program Sportiv, iar Vasile – în clasa a X-a la Colegiul Tehnic Danubiana. Mai au două surori mai mari, care lucrează în străinătate. Andrei și Vasile participă la treburile gospodărești. „Știm amîndoi să facem sarmale. Am învățat să punem zarzavat și să spălăm rufe„, spune Andrei.
Mihai este în centru de la cinci ani. Este elev în clasa a clasa a XI la Liceul cu Program Sportiv. Face atletism de performanță. „Am obținut locul III la 3000 de metri obstacole, la un concurs care a avut loc la București„, spune Mihai. Băiatul are o soră mai mare, care a locuit și ea în Complexul „Familia mea”. Sora lui Mihai a urmat tot Liceul cu Program Sportiv. În prezent, este studentă în anul III la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Bacău.
Student la Teologie, crescut în centru
Ionuț Florin Avedic (19 ani) este student în anul I la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, specializarea «Artă sacră». Nu și-a cunoscut niciodată părinții. Cînd a ajuns în Complexul de Servicii „Familia mea”, avea doar cîteva luni. Instructorii de educație i-au fost și mamă și tată. „M-am înțeles cu toate doamnele de aici, dar pe doamna Mirela Samson am simțit-o mai aproape de sufletul meu. Ea a fost cea care mi-a sugerat să mă îndrept către Seminarul Teologic Ortodox din Roman„, a spus Ionuț Avedic.
Ionuț nu a îndrăznit să se înscrie, la sfîrșitul clasei a VIII-a, la cursuri liceale. A urmat mai întîi Școala de Cîntăreți, un fel de școală de arte și meserii a Seminarului Teologic Ordodox „Sfîntul Gheorghe” din Roman. „Cîntam în corul Bisericii «Sfîntul Gheorghe» din Roman. Dascălul de acolo m-a învățat să cînt. Tot ce învățam la școală, puneam în practică la biserică„, spune Ionuț.
După absolvirea Școlii de Cîntăreți Bisericești, Ionuț prinde curaj și continuă cursurile liceale în cadrul Seminarului Teologic. Ionuț a frecventat și Cercul de pictură a Clubului Copiilor și Elevilor din Roman, unde descoperă, sub îndrumarea pictorului Cristinel Prisacaru, pictura iconografică. „Am simțit atracție pentru pictura de icoane și am decis, chiar din liceu, că vreau să mă specializez în pictură bisericească„, spune Ionuț.
Ionuț revine cu plăcere în centru, chiar dacă a ieșit din sistem. „Acest centru a însemnat casa mea. Instructorii au fost părinții mei adevărați. Voi reveni întotdeauna cu drag, pentru că sînt legat sufletește de acest loc„, spune Ionuț.
Comentarii