Pentru a evita încurcăturile cu numele localnicilor, dar mai ales pentru a face față situațiilor de urgență, unele administraţii publice locale au aprobat nomenclatorul stradal. În cele mai multe dintre comune, localnicii sunt căutaţi după porecle.
Nomenclatorul stradal pentru cele patru localităţi ale comunei Văleni – David, Moreni, Munteni şi Văleni – a fost aprobat de Consiliul Local. Motivul este argumentat de primarul comunei Văleni, Ionel Stoleru (foto). „Aveam în comună 30 de familii cu numele Papară. Dintre acestea, opt aveau prenumele Constantin. Problemele începeau când primeau corespondenţa şi pensia, motiv pentru care ne-am decis să punem denumiri la străzi”, a spus primarul comunei Văleni.
În comuna Bahna, autorităţile locale nu s-au grăbit să întocmească un nomenclator stradal. „Satele Arămeşti sau Liliac numără între 30 şi 50 de gospodării. Oamenii se cunosc între ei. Mai greu este în satul Izvoare, unde se crează confuzii, dar oamenii sunt căutaţi după porecle. Este o practică veche, care este încă actuală”, a spus Cristian Liviu Ploşniţă, primarul comunei Bahna.
Fiecare stradă are o poveste. În satul David, comuna Văleni, una dintre străzi a fost denumită după numele unei boieroaice. „În satul David a trăit o boieroaică, cunoscută sub numele de Băndeasca. Aceasta a deţinut 80 de hectare de teren, însă nu a venit nimeni, niciodată, să revendice pământul”, a explicat primarul Stoleru.
Boierii Stârcea au dat numele unor străzi din Văleni: strada Ecaterina Stârcea, după numele celei care a construit biserica, şi strada Ioan Stârcea, după numele marelui moşier.
20 de străzi din cele 55, câte sunt în satul Gherăeşti, au nume de flori, între care Aleea Panseluţelor, Strada Nufărului, Aleea Brânduşelor, Fundătura Crinilor, Strada Liliacului, Fundătura Lalelelor, Strada Muşcatelor, Fundătura Narciselor. „Avem o comună frumoasă, în care predomină florile. Am luat străzile la pas şi am început să ne uităm prin curţile oamenilor. Florile care predominau în grădinile mai multor gospodării au devenit nume de străzi”, explică primarul comunei Gherăeşti.
Intervențiile pompierilor sau ale echipajelor de la Ambulanță sunt îngreunate în comunele în care localnicii din satele împrăștiate pe arii extinse dau ca singur reper…strada principalăsau o instituție vizibilă, precum primăria, școala, poliția sau troița, biserica,transformând intervenția de urgență într-o întrecere contracronometru de orientare turistică.
Comentarii