Prima paginăRoman

Stație de procesare a deșeurilor din mase plastice, la Roman

Dimensiune text

Centrul de cercetare al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, în asociere cu societatea Rossal SRL Roman, va inaugura, săptămîna viitoare, singura stație de procesare a deșeurilor de mase plastice din județul Neamț. Din PET-urile aruncate de romașcani se vor realiza caserole și folii, precum și materie primă pentru realizarea cablurilor și a instalațiilor electrice.

 

Stația de procesare, care va funcționa pe strada Ogoarelor, are o capacitate de procesare de 500 de kilograme de deșeuri pe oră, iar deșeurile din mase plastice vor fi transformate în folii și caserole, dar și în materia primă necesară realizării de cabluri și instalații electrice.

În prezent, colectăm și sortăm masele plastice, pentru că romașcanii, din nefericire, nu fac, încă, o colectare selectivă a deșeurilor. Pînă acum, procesam aceste deșeuri prin balotare, apoi le transportam la o fabrică unde ele erau procesate. Începînd de săptămîna viitoare, procesarea deșeurilor din mase plastice se va realiza la această stație de procesare – prima stație de acest gen din județ. Masele plastice vor fi transformate în fulgi, din care vom realiza folii plastice și caserole. Fulgii rezultați în urma procesării vor putea fi valorificați inclusiv prin vînzarea către firme care realizează cabluri și instalații electrice. Instalațiile necesare au fost achiziționate din China, iar capacitatea de procesare a stației este estimată la 500 de kilograme de mase plastice pe oră. Ca urmare a procesării la Roman a acestor deșeuri, vor fi realizate economii importante„, a precizat directorul societății Rossal SRL Roman, Ionel Ciocan.

Înființarea stației de procesare a deșeurilor din mase plastice a fost posibilă ca urmare a fondurilor europene alocate pentru domeniul cercetării, atrase de centrul de cercetare al universității ieșene, dar și grație punerii la dispoziție de către societatea Rossal a spațiului necesar funcționării acestei stații.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0