Prima paginăActualitate

Starea drumurilor naționale din regiunea Moldovei, duminică dimineață

Starea drumurilor naționale din regiunea Moldovei, duminică dimineață

Dimensiune text

 

 

Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă pe toate drumurile din județul Neamț, duminică dimineață, 18 martie, dar nici o cale rutieră nu a fost închisă, potrivit raportărilor realizate, duminică dimineață, de factorii responsabili din județ, informează Prefectura Neamț.

Pe drumurile naționale au acționat, începând de sâmbătă după-amiază și până duminică dimineață, 39 de utilaje și au fost răspândite 260 de tone de sare. Duminică dimineață, temperatura aerului era în zonă de minus 6 grade Celsius. De asemenea, ningea abundent în zona de munte, cu vânt de circa 30 de kilometri pe oră. Carosabilul era acoperit cu zăpadă frământată de până la 4 centimetri. Potrivit reprezentanților Delgaz, duminică dimineața nu erau raportate probleme în județul Neamț.

157 autoutilaje şi 1.046 tone de material antiderapant pe drumurile naționale din Moldova

Revenirea avertizărilor de Cod galben de vreme nefavorabilă, dar mai ales alternarea fenomenelor meteo şi variaţiile bruşte de temperatură au solicitat eforturi din partea drumarilor Moldovei, pentru menţinerea în bună circulaţie a sectoarelor de drum naţional din administrare.

Astfel, în noaptea de 17 spre 18 martie, la nivelul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași (DRDP) Iaşi s-a acţionat cu 157 autoutilaje şi s-au răspândit 1.046 tone de material antiderapant. Nu s-au înregistrat probleme deosebite, cu excepţia câtorva autovehicule derapate, dar repuse rapid în trafic de echipele aflate în teren, fără blocarea arterelor de circulaţie, informează un comunicat al DRDP Iași.

Un astfel de exemplu a fost consemnat în zona Mestecăniş, pe DN 17 (judeţul Suceava), unde un TIR echipat necorespunzător a derapat în afara părţii carosabile, cu blocarea temporară a circulaţiei în zonă. După scurt timp însă, acesta a fost tractat de autoutilajele DRDP, cu reluarea circulaţiei. De asemenea, două TIR-uri au întâmpinat probleme la urcarea în rampă pe 28A, în apropiere de Paşcani, acestea fiind depăşite însă, tot cu intervenţia autoutilajelor DRDP.

„Din fericire, putem spune că nu am înregistrat probleme majore, cu excepţia câtorva derapări, cauzate şi de echiparea necorespunzătoare a autovehiculelor şi neadaptarea vitezei la condiţiile de trafic. De asemenea, spre dimineaţă, am avut unele probleme cu transformarea ninsorilor în ploaie îngheţată pe unele sectoare din judeţul Neamţ, dar şi cu viscolul la sol, care începe să formeze suluri de zăpadă pe carosabil, în Iaşi. Nu în ultimul rând, aş remarca buna colaborare în teren cu reprezentanţii Poliţiei Rutiere, care au atenţionat sau chiar oprit participanţii la trafic pe sectoarele cu probleme şi cărora aş dori să le mulţumesc, pe această cale”, a afirmat Ovidiu Mugurel Laicu, director general regional al DRDP Iaşi.

Din cauza ninsorii abundente și a viscolului puternic ce determină vizibilitate foarte redusă a fost instituită temporar restricție de tonaj pentru autovehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe DN 28A, între localitățile Târgu Frumos și Pașcani (km 0+000 – km 23+000), dar restricția a fost ridicată duminică dimineață la ora 8.

Drumarii fac apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.

Cod galben de ninsori abundente până duminică seară

Începând de duminică dimineaţă, de la ora 8:00, a intrat în vigoare o avertizare Cod galben de ninsori abundente, valabilă până la ora 23:00, pentru Moldova, şi Muntenia şi întreg arcul carpatic. În intervalul menţionat, vor predomina ninsorile şi se va depune strat consistent de zăpadă. Vântul va avea intensificări în majoritatea zonelor, cu precădere în cele de munte. Vremea se va răci accentuat, cu temperaturi cu 10-15 grade mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă. „Pe acest fond, DRDP Iaşi recomandă prudenţă maximă din partea participanţilor la trafic, în condiţiile căderilor masive de precipitaţii, dar mai ales a variaţiilor mari de temperatură, care pot conduce la formarea gheţuşului. Totodată, le recomandăm să nu plece la drum decât în situaţii de maximă necesitate, cu echiparea adecvată a autovehiculelor şi informarea prealabilă cu privire la condiţiile de drum. La acest moment, pe drumurile naţionale din administrare sunt în acţiune 141 de autoutilaje”, au mai precizat reprezentanții DRDP Iași.

DRDP Iaşi stă la dispoziţia participanţilor la trafic pentru orice informaţii despre starea drumurilor naţionale din zona Moldovei, prin Dispeceratul său deschis în regim de permanenţă – tel. 0232/213168. Informaţii actualizate despre starea vremii şi a carosabilului pot fi obţinute şi de la Dispeceratul CNAIR, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360, precum şi de pe paginile www.drdpiasi.ro, respectiv www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situaţia Drumurilor Naţionale, https://www.facebook.com/DRDPIS/ .

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0