Prima paginăSanatate

Spitalul TBC Bisericani, amendat de DSP Neamț după ce mai mulți bolnavi au fost duși la vot cu microbuzul școlar

Spitalul TBC Bisericani, amendat de DSP Neamț după ce mai mulți bolnavi au fost duși la vot cu microbuzul școlar

Dimensiune text

 

O anchetă a fost declanșată de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Neamţ la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, din comuna Alexandru cel Bun, după ce duminică, 24 noiembrie, mai mulţi pacienţi ai spitalului au fost transportaţi la o secţie de votare cu un microbuz şcolar. DSP Neamț a oferit miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, rezultatele anchetei efectuate în acest caz.

„Având în vedere evenimentul petrecut în data de 24.11.2019 privind deplasarea pacienților internați la nivelul Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani, în vederea participării la vot, Direcția de Sănătate Publică Neamț a demarat o anchetă în data de 25.11.2019, din care au rezultat următoarele concluzii:

Din declarațiile medicilor de gardă din ziua respectivă, reiese că nu au fost făcute demersuri în termenul legal din partea unității sanitare către secția de votare la care era arondat spitalul, pentru solicitarea deplasării «urnei speciale», întrucât pacienții nu și-ar fi manifestat intenția exercitării dreptului la vot pentru scrutinul din data de 24.11.2019.

În ceea ce privește transportul pacienților cu microbuzul școlar, este de menționat faptul că, în conformitate cu legislația în vigoare privind internarea și transportul pacientului pe perioada internării, acesta poate fi transportat doar cu autoturisme autorizate pentru transport medicalizat sau nemedicalizat, care aparțin spitalului sau serviciilor de ambulanță din județ. Microbuzul școlar are destinație specială, neputând fi utilizat pentru transportul pacienților din spital. Din delarația CPLIAM (n.r. – compartimentul de prevenire, supraveghere și control asupra infecțiilor asociate actului medical) reiese că, după acest transport, ar fi fost executată operațiunea de decontaminare și dezinfecție a mijlocului de transport cu substanțe biocide din dotarea spitalului, anterior de a fi folosit destinației (transport elevi).

Referitor la părăsirea unității sanitare de către pacienți în afara momentului externării, menționăm că Legea nr. 46/2003 – privind drepturile pacientului, prevede că pacientul poate părăsi unitatea sanitară în alte condiții decât externarea, cu acordul personalului medical desemnat prin regulamentul de ordine interioară pentru a aviza acest lucru.

În Regulamentul de ordine interioară al Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani este menționat că, la cererea pacientului, acesta poate părăsi unitatea pe perioada internării doar cu aprobarea medicului șef de secție. În urma controlului, a rezultat că în foile de observație nu a fost consemnat acordul medicului șef de secție pentru părăsirea unității medicale de către pacienți și nici a altei persoane din conducerea unității.

Din foile de observație reiese că pacienții sunt negativi pentru Bacilul Koch, dar nu reiese dacă pacienții sunt contagioși, fiind infectați cu alți agenți patogeni cu transmitere respiratorie. Presupunem că, atât timp cât pacienții erau internați și nu tratați la domiciliu, aceștia au necesitat izolare și tratare în mediu spitalicesc.

În urma constatărilor, DSP Neamț a sancționat contravențional unitatea sanitară cu amendă contravențională în valoare de 25.000 lei, conform HGR nr. 857/2011- privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, pentru nerespectarea normelor privind părăsirea unității medicale de către pacienți fără acordul medicului șef de secție și nerespectarea normelor antiepidemice de prevenire și control al răspândirii infecțiilor”, arată comunicatul DSP Neamț.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0