HomeActualitateRoman

Spitalul Roman se pregăteşte pentru urgențe de „cod roşu”

La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman a fost implementată o procedură specială pentru urgenţele de „cod roşu”. Măsurile au fost introduse după ce simularea unui grav accident, luna trecută, a demonstrat că spitalul nu poate face faţă unei astfel de situaţii.

În cazul în care în zona Romanului s-ar produce un accident de proporţii, care să aibă drept urmare un număr mare de răniţi, Spitalul Municipal de Urgenţă Roman ar avea mari probleme în a gestiona situaţia. Problemele au fost scoase la iveală de accidentul de circulaţie grav simulat la Horia, pe 16 octombrie, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ.

„Concluziile care s-au desprins în urma analizării a ceea ce s-a petrecut în cazul accidentului simulat de ISU arată că Spitalul Roman nu ar face faţă unei astfel de situaţii petrecute în mod real. Sunt două motive pentru care Spitalul Roman nu are capacitatea de a gestiona asemenea situaţie. În primul rând, este vorba de lipsa de personal, în al doilea rând, este vorba despre dotarea necesară, dar şi de lipsa implementării unei proceduri pentru astfel de situaţii”, a spus medicul Cătălina Pălăncianu, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman

Aceasta a precizat că în cazul simulării a fost vorba de 21 de victime, din care cele mai multe erau de cod roşu, ceea ce înseamnă urgenţe vitale. După analizarea situaţiei, au fost făcute demersuri care să  îmbunătăţească activitatea din spital în situaţii extreme, asemeni celei simulate de ISU. „Am stabilit, în Consiliul Medical, o procedură de cod roşu şi o procedură de cod alb. Procedura de cod alb, care înseamnă ce atribuţii are fiecare om din spital, de la conducerea spitalului la medicul de gardă şi posibilitatea de a chema de acasă medici şi asistente în cazul unui accident de proporţii, a fost deja aprobată de Consiliul Medical”, a spus managerul spitalului, medicul Cătălina Pălăncianu.

Aceasta a precizat, de asemenea, că s-a făcut o listă cu materialele şi echipamentele necesare, pentru astfel de situaţii de urgenţă, care lipsesc şi că a fost deja alocat bugetul pentru dotare, o parte din necesarul de pe lista întocmită urmând să sosească în perioada imediat următoare.

Comentarii

WORDPRESS: 0