Spitalul Municipal de Urgență Roman va face parte dintr-un studiu național privind apariția infecțiilor asociate actului medical. Acțiunea se va desfășura în două etape, în lunile iulie și septembrie, intenția autorităților centrale din domeniul Sănătății fiind aceea de a stabili numărul real de infecții asociate asistenței medicale din România, unde acestea sunt încă subraportate față de Europa.
Institutul Național de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății a demarat un studiu de prevalență de moment asupra infecțiilor asociate asistenței medicale și consumului de antibiotice din cadrul spitalelor, ca urmare a recomandărilor Consiliului European privind siguranța pacienților. La Roman, studiul se va desfășura în două etape, în iulie și septembrie, iar în această lună a avut loc instruirea reprezentanților instituțiilor sanitare incluse în acest studiu.
Spitalul Municipal de Urgență Roman a fost inclus în primul lot de spitale care vor fi evaluate, alături de Spitalul Județean Bacău, Spitalul Clinic de Urgență Galați, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași, Spitalul Sfântul Spiridon Iași, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Județean de Urgență Suceava, Spitalul Județean de Urgență Vaslui și Spitalul județean de Urgență Focșani.
„Practic, spitalul nostru este singurul spital municipal introdus în prima categorie, și acest acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că avem gradul III al spitalului și că avem un număr mare de paturi, 666. Acest studiu urmărește o estimare a numărului real de infecții asociate asistenței medicale, a condițiilor de apariție și a tipurilor de infecție. Acest lucru este necesar pentru că reprezintă o realitate – nu ascundem acest lucru. În România, infecțiile asociate asistenței medicale sunt încă subraportate față de Europa și numai printr-o cunoaștere corectă și clară a intensității fenomenului putem supraveghea apariția acestor infecții asociate actului medical și să căutăm cele mai bune metode pentru a le preveni”, a afirmat directorul medical al Spitalului Roman, medicul Oana Onu.
Studiul se va derula pe parcursul a trei săptămâni, fiecare secție din spital urmând a fi inclusă. În final, rezultatele vor fi comunicate Direcției de Sănătate Publică și, apoi, mai departe, Ministerului Sănătății. „În funcție de rezultatele de la nivel național, vor putea fi elaborate niște politici reale de utilizare corectă a antibioticelor și niște protocoale țintite pentru a preveni eventualele izbucniri epidemice”, a mai precizat medicul Oana Onu.
„A rămas această teamă că, raportând, vom fi penalizați”
Conform reprezentanților Spitalului Roman, media infecțiilor nozocomiale raportate la nivel de țară este de până în 1%, în timp ce în Uniunea Europeană este de peste 5%.
„Vă dați seama că ei au infrastructură, pe alocuri, mult mai bună decât a noastră și, totuși, umărul lor de infecții nozocomiale raportat era mai mare. De aici, probabil, a ieșit semnul de întrebare: de ce în România procentul este atât de mic. Acum se încearcă să se identifice exact condițiile de apariție a infecțiilor nozocomiale. La ultimele conferințe pe această temă am fost informați că și România s-a aliniat politicilor Uniunii Europene și că este absolut obligatoriu să raportăm aceste infecții nozocomiale, dar nu în sensul de a fi penalizați, ci în sensul de a informa, pentru ca, astfel, să putem găsi soluțiile cele mai eficiente pentru prevenirea lor.
Practic, noi trebuie să găsim cauza care determină răspândirea acestor infecții nozocomiale și nu putem găsi cauza decât în momentul când avem o raportare corectă, clară. Încercăm să transmitem acest lucru și medicilor noștri din secții – că toate aceste raportări sunt pentru binele pacientului, și nicidecum în sens de a fi penalizați. A rămas, într-adevăr, această teamă că, raportând, vom fi penalizați. Acum, tendința direcțiilor de sănătate publică și tendința europeană nu este spre penalizare. Mai mult, cei de la Minister vor, probabil, să pună o bază corectă în ceea ce privește politica de utilizare a antibioticelor. Pentru că la nivel național, la toate conferințele noastre, s-a pus mare accent pe antibiotico-rezistență și pe faptul că, în următorii 50 de ani, s-ar putea să asistăm la un fenomen foarte important, rezistența la antibiotice a germenilor.
Acesta este un studiu inițial. Probabil, vor urma studii mult mai complexe: stabilirea tipului de infecție, germenul, profilul bacteriologic al fiecărui spital – pentru că Spitalul Roman are un profil bacteriologic cu anumiți germeni, care sunt în mod frecvent implicați în infecțiile acestea asociate actului medical, diferit de alt spital”, a mai precizat directorul medical al Spitalului Municipal de Urgență Roman.
Controale de la DSP și CAS la spital
În cursul lunii mai, la Spitalul Municipal de Urgență Roman s-a desfășurat un control al Direcției de Sănătate Publică Neamț, la solicitarea Ministerului Sănătății, urmărindu-se verificarea conformităților la prevederile legislației în vigoare. În cadrul acestui control au fost recoltate și probe pentru analize bacteriologice, teste de sanitație, de sterilitate, de microaerofloră și probe pentru apa potabilă.
„Au fost recoltate 183 de probe – 90 de probe de suprafețe, 30 de probe de sterilitate și 63 de probe de microaerofloră. Din aceste 183 de probe, două au fost neconforme – o probă de suprafață și o probă de sterilitate -, DSP aplicând în acest caz o amendă de 500 de lei spitalului. Alte recomandări formulate de DSP în urma controlului au fost de efectuare a lucrărilor de reparație capitală și dotarea cu aparatură corespunzătoare a laboratorului de anatomie patologică și a secțiilor Recuperare și ORL, asigurarea spațiilor corespunzătoare pentru prelucrarea și depozitarea materialelor de curățenie și de dezinfecție, asigurarea rezervei de apă potabilă pentru 72 de ore – acum spitalul având rezervă de apă potabilă doar pentru 24 de ore – și respectarea periodicității efectuării controlului medical periodic de către medicul de medicină a muncii”, a precizat managerul spitalului, medicul Maria Andrici.
De asemenea, în luna iunie, la Spitalul Municipal de Urgență Roman s-a desfășurat un control al Casei de Asigurări de Sănătate Neamț, pe parcursul a două săptămâni. „A fost verificată activitatea ultimilor trei ani din cadrul spitalului, fiind controlate foile de observație, foile de zi, din toate secțiile, documentele administrative, de contabilitate și de achiziții, aparatura medicală din dotare și contractele de service, serviciul RUNOS – structura organizatorică, liniile de gardă, dosarele salariaților, periodicitatea efectuării controlului medical, precum și farmacia – practic, întreg spitalul -, fără a fi semnalate nereguli majore”, a mai precizat managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman.
Comentarii