Spitalul Roman, avizat de DSP Neamț pentru testare COVID-19

HomeSanatate

Spitalul Roman, avizat de DSP Neamț pentru testare COVID-19

 

Spitalul Municipal de Urgență (SMU) Roman a primit avizul Direcției de Sănătate Publică pentru spațiul în care va funcționa aparatul de testare a infecțiilor cu coronavirusul COVID-19, de tip Real Time PCR, aparat ce va fi primit în această săptămână de spital, din donația inițiată de un om de afaceri romașcan.

Marți, 24 martie, la SMU Roman a fost prezent directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, Radu Firăstrău, alături de prefectul George Lazăr, unde au discutat cu primarul Lucian Micu și cu managerul SMU Roman despre demersurile făcute la unitatea medicală în această perioadă.

„Astăzi am primit avizul favorabil de la DSP pentru a începe lucrările pentru amenajarea spațiului în care va funcționa aparatul de testare, care va avea o capacitate de testare de 96 de teste pe zi. Cei care donează aparatul furnizează și 1.000 de kituri de testare, kituri de care vom mai achiziționa și noi. Sunt și oameni de afaceri din oraș care și-au manifestat deja disponibilitatea să contribuie și achiziționeze astfel de kituri de testare, încât nu va exista o disfuncționalitate din acest punct de vedere”, a afirmat managerul SMU Roman, medicul Maria Andrici.

„Astăzi am avizat spațiul pentru a funcționa acest aparat PCR care va veni la Roman. Nu multe spitale au în dotare acest aparat. Consider că cei care au făcut această donație merită toată admirația noastră. Vom face toate eforturile, atât noi, cât și cei din spital, pentru ca acest aparat să poată fi funcțional cât mai repede”, a afirmat directorul executiv al DSP Neamț, Radu Firăstrău, care a dat asigurări că DSP Neamț va face în regim de urgență diligențele necesare pentru ca activitate de testare COVID-19 să poată începe la SMU Roman în cât mai scurt timp.

O echipă de medici din cadrul SMU Roman va pleca în această seară la București, pentru ca, în zilele următoare, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Matei Balș”, să beneficieze de instruire în a lucra pe aparatul de analizare Real Time PCR cu care va fi dotat și SMU Roman. În acest moment, testele pentru infecția cu COVID-19 din toată zona Moldovei sunt făcute doar la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din Iași.

„ Împreună cu prefectul județului Neamț, George Lazăr, și directorul DSP Neamț, Radu Firăstrău, ambii romașcani de-ai noștri, am fost astăzi la SMU Roman, unde s-au făcut pregătirile pentru amenajarea spațiului în vederea realizării analizelor cu un aparat de diagnosticare moleculară de tip Real Time PCR, ce poate face 96 de teste deodată pentru depistarea infecției cu coronavirusul COVID-19. Spațiul a primit avizul, dat cu celeritate, de către DSP, iar după ce aparatul va ajunge la Roman, se va emite și autorizația de funcționare. Mai multe cadre medicale de la Spital pleacă astăzi la București, pentru a fi instruite în a folosi aparatul de diagnosticare. Acest aparat este luat din donațiile unor oameni de bine din oraș, iar noi, administrația locală vom achiziționa alte câteva aparate care să ajute bolnavii să se însănătoșească”, a declarat primarul Lucian Micu.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0