Spitalul Roman a reușit să îndeplinească 93% din indicatorii de acreditare

HomeSanatate

Spitalul Roman a reușit să îndeplinească 93% din indicatorii de acreditare

Spitalul Municipal de Urgență Roman a trecut cu bine de procesul de acreditare din acest an, au anunțat reprezentanții unității medicale. O echipă de acreditare din cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a fost prezentă în cadrul unității sanitare romașcane, unde a verificat, timp de o săptămână, documentele de acreditare și toate aspectele din activitatea spitalului.

În cadrul procesului de acreditare, Spitalul Municipal de Urgență Roman a avut de îndeplinit 64 de liste conținând nu mai puțin de 7.010 indicatori. Conform reprezentanților unității medicale, raportului final transmis de comisia de evaluare a arătat că spitalul a îndeplinit 93,12% dintre indicatorii evaluați, adică 6.528 dintre aceștia.

Un mare accent s-a pus pe indicatorii critici, cei privind siguranța pacientului, care trebuiau obligatoriu îndepliniți, în proporție de 100%, pentru obținerea acreditării – indicatorii critici fiind verificați zilnic, de către fiecare dintre cei șase evaluatori, de cinci ori. Printre acești indicatori critici se numără, între altele: prevenirea contaminării pacientului și a personalului, prevenirea accesului neautorizat în blocul operator, secția Anestezie Terapie Intensivă sau secția Neonatologie, siguranța sângelui ori funcționalitatea și igiena spațiilor.

„A fost o muncă grea, dar munca în echipă întotdeauna dă roade și rezultatul a fost să trecem această acreditare cu bine. Raportul comisiei de evaluare este verificat la nivel central la ANMCS, urmând apoi să fim încadrați într-o categorie de acreditare – durează undeva în jur de cinci luni până se emite ordinul privind încadrarea pe grad de acreditare. Acreditarea spitalului va fi valabilă timp de cinci ani. Din punct de vedere al finanțării unității medicale, în momentul de față nu se pune accent pe acreditare, dar, în schimb, dacă nu am fi avut acreditarea, încrederea pacienților ar fi fost una scăzută în ceea ce privește serviciile oferite de spital”, a precizat managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman, medicul Maria Andrici, în cadrul unei conferințe de presă organizate joi, 22 iunie, la Primăria Roman.

„Vreau să transmit felicitările mele tuturor angajaților spitalului, atât conducerii, cât și echipei de medici, de asistenți, personal de îngrijire, personal auxiliar, personal administrativ, pentru modul în care s-au implicat și au reușit să treacă etapa aceasta de acreditare, importantă în activitatea oricărei unități spitalicești, de aceea merită și aprecierea mea, dar și a întregii comunități”, a afirmat cu acest prilej primarul Leonard Achiriloaei.

Conform ANMCS, pacientul care se adresează unei unități sanitare acreditate „va avea siguranța că va fi corect informat asupra problemelor lui de sănătate, asupra posibilităților respectivei unități sanitare de a i le trata și asupra asigurării continuității îngrijirii medicale până la rezolvare. Într-o unitate sanitară acreditată există condiţii pentru aplicarea cele mai bune practici în domeniu și pentru luarea tuturor măsurilor pentru a evita riscurile ca pacientul să sufere prejudicii de orice fel pe durata tratamentului aplicat în respectiva unitate sanitară”. ANMCS mai arată că acreditarea confirmă că „o unitate dispune de resursele și de competențele profesionale necesare pentru a acorda îngrijiri medicale în specialitățile pe care le are în structură, respectând siguranța pacienților și a angajaților săi”.

Comentarii

WORDPRESS: 0