Prima paginăActualitateRoman

„Spitalul Precista Mare, o entitate medicală de interes local, judeţean şi regional”

Dimensiune text

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului doreşte să consolideze, să reabiliteze şi să doteze, potrivit normelor în vigoare, un patrimoniu spitalicesc de excepţie – Spitalul „Precista Mare” din Roman. Noua unitate medicală va fi încadrată în categoria V şi va avea specialităţile neurologie, recuperare medicală-neurologie, bolnavi cronici, îngrijiri paliative. 

Discuţiile aprinse din Consiliul Local care au avut loc joi, 31 iulie, în şedinţa ordinară, legate de transmiterea în folosinţă gratuită a unui teren către Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, amplasat în proximitatea Spitalului „Precista Mare”, au provocat întristare la Centrul Eparhial Roman. „Biserica Ortodoxă, în care şi prin care noi descoperim şi trăim viaţa în Dumnezeu, ne situează pe calea cea dreaptă şi sigură care duce în transcendentul divin. A fi ortodox înseamnă a rămâne în dragostea Lui şi a-L alege ca normă de viaţă, purtând crucea rânduită de El pe drumul către Înviere. Cu acest deziderat în suflet, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului doreşte să consolideze, să reabiliteze şi să doteze, potrivit exigenţelor în vigoare, un patrimoniu spitalicesc de excepţie – Spitalul «Precista Mare», unde să-şi împlinească o parte din misiunea hristică faţă de oamenii suferinzi şi neajutoraţi, după programul său social-filantropic, intitulat: «Ortodoxie şi Ortopraxie»”, a precizat Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

„Noul spital completează o paletă județeană de servicii medicale”

Viitorul Ansamblu Spitalicesc „Precista Mare” din Roman este gândit, spun reprezentanţii Arhiepiscopiei, ca o entitate medicală, atât în folos public local, cât şi cu impact judeţean şi regional. Specialităţile medicale care vor face parte din structura de servicii sunt unice la nivelul judeţului Neamţ şi vor fi integrate într-o singură bază de tratament. Aceste servicii sunt rezultatul unor analize statistice şi economice de impact şi cost-eficienţă. Complexul spitalicesc vine în susţinerea celorlalte spitale din judeţ cu profil acuţi, fiind un spital încadrat în categoria V, cu următoarele specialităţi: neurologie, recuperare medicală-neurologie, bolnavi cronici, îngrijiri paliative.

Profilul medical a fost ales, spune doctorul Horea Timiş, fost consilier în Ministerul Sănătăţii, specialist în management spitalicesc, în urma analizelor morbidităţii regionale, care a demonstrat că judeţul Neamţ pierde foarte mulţi bani prin migrarea pacienţilor către entităţi medicale din alte judeţe.

„Acest nou spital nu vine în concurenţă cu spitalele de acuţi din judeţul Neamţ, ci completează o paletă judeţeană de servicii medicale. Mulţi dintre pacienţii externaţi din secţiile de acuţi din judeţul Neamţ vor fi recuperaţi în această unitate şi, în felul acesta, se închide cercul pentru pacienţii nemţeni. Datele statistice arată că peste 25% dintre pacienţii judeţului Neamţ migrează spre alte judeţe. Prin acest proiect, vrem să reţinem la Roman un procent important dintre pacienţi. Acest aspect va avea un impact pozitiv asupra sumelor decontate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Susţinerea şi dezvoltarea acestor servicii în oraşul Roman au o importanţă strategică pentru judeţ”, a declarat doctorul Horea Timiş.

Noul spital se va distinge prin calitatea serviciilor oferite şi standardele de tratament

Existenţa acestui nou ansamblu medical se adresează, spune Arhiepiscopia, tuturor asiguraţilor din sistemul naţional de sănătate. Orice asigurat şi neasigurat, nu doar din oraşul Roman, ci de oriunde din ţară, va putea accesa gratuit viitoarele servicii medicale, aflate la standarde occidentale. „Prin integrarea serviciilor de recuperare, acest complex spitalicesc va fi un punct de referinţă şi de specialitate regional. În acest spital vor putea fi tratate toate cazurile de recuperare neurologică, post accident vascular, post infarct miocardic, post traumatism, dar şi afecţiuni din sfera neurologică complexă. Baza de tratament are o componentă de recuperare şi pentru copiii cu tetrapareză spastică şi alte boli neurovegetative care, din studiile noastre, arată drama unor familii din judeţul Neamţ şi din regiunea Moldovei care trebuie să facă deplasări costisitoare în alte regiuni ale ţării. Pe lângă crearea de locuri de muncă, noul complex spitalicesc se va distinge prin calitatea serviciilor oferite şi standardele de tratament. Pe această cale, mulţumim Consiliului Local Roman şi domnului primar Laurenţiu Dan Leoreanu pentru înţelegerea şi susţinerea arătată în reabilitarea şi extinderea Aşezământului Spitalicesc «Precista Mare»”, a precizat Aurelian Constantin Alexa, manager de proiect.

Contre între consilierii locali

Reamintim că proiectul dedicat transmiterii în folosinţă gratuită a unui teren către Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, discutat, joi, 31 iulie, a dat naştere la discuţii aprinse. Consilierul Constantin Holban a propus înlocuirea transmiterii în folosinţă gratuită a terenului cu schimbul de terenuri, argumentând că Arhiepiscopia are, în proprietate, numeroase suprafeţe de teren. Încheierea unui contract cu Arhiepiscopia, prin care aceasta să-şi asume în mod clar obligativitatea de a pune la dispoziţia întregii comunităţi obiectivul ce va fi realizat pe terenul atribuit de Primăria Roman, a fost propunerea consilierului Vasile Mocanu. Consilierul Doru Alexandru a propus introducerea unui termen limită pentru finalizarea lucrărilor.

Proiectul a trecut cu o singură abţinere, din partea consilierului Constantin Holban.

Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0