Prima paginăNeamt

Speranțe de asfalt, doar în proiecte integrate

Dimensiune text

În vederea modernizării drumurilor comunale, administrațiile publice locale au întocmit proiecte cu finanțare guvernamentală. Cum finanțările au întîrziat să apară, multe dintre drumurile comunale au rămas în aceeași stare ca înainte de 1990.

 

Una dintre comunele fără asfalt pe drumurile publice este Văleni. Autoritățile locale au încercat, încă de la înființarea comunei, în anul 2004, atragerea de fonduri pentru modernizarea drumurilor comunale DC 180 (Văleni – Tupilați), pe o distanță de 4,5 kilometri, și DC 181 (Moreni – Munteni), pe o porțiune de 2,5 kilometri. „Ne punem speranță într-un proiect de asfaltare a unor porțiuni de drum comunal, prin programul național de asfaltare a 10.000 de kilometri de drum. În comună avem doar cinci kilometri de drum cu asfalt, pe drumul județean DJ 157A, care leagă localitățile Dulcești și Talpa„, a precizat Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.

Tot prin programul național de asfaltare a 10.000 de kilometri, autoritățile locale de la Valea Ursului au întocmit și depus un proiect de asfaltare a 3,9 kilometri de drum în satul Giurgeni, pe drumurile DC 77, DS 276 și DS 569, care include și asfaltarea drumului către Mănăstirea Giurgeni. Proiectul a fost aprobat, dar finanțarea este incertă.

Cele mai mari șanse de a aduce asfaltul în comună le-a adus întocmirea de către administrațiile publice locale a unor proiecte integrate. Un astfel de proiect aduce asfaltul pe drumurile din comuna Stănița. Este vorba despre un proiect finanțat cu fonduri europene, în valoare de două milioane de euro, care cuprinde, pe lîngă alimentare cu apă și canalizare, modernizarea căminului cultural și asfaltarea a 5,5 kilometri de drum comunal, trei kilometri în satul Poienile Oancei și 2,8 kilometri în satul Veja. Și în comuna Moldoveni, asfaltarea străzilor comunei stă tot într-un proiect integrat. Proiectul, cu o valoare de 10.700.000 lei, a fost depus în 2009 și aprobat în 2011. În cele două sate componente ale comunei – Hociungi și Moldoveni – vor fi asfaltați doi kilometri de drum în satul Moldoveni și patru kilometri în satul Hociungi.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • edu' 9 ani

  Ar mai fi si alte drumuri de refacut DJ 207 B Simionesti – Sabaoani 2,5km, DJ 201 C de la E85 – Tamaseni . Si acestea sunt in aceeasi situatie de degradare din 1990. Cel putin DJ 207 B Simionesti – Sabaoani a fost uitat de lume !