Prima paginăActualitateRoman

Solul a provocat fisurile din pereţii corpului B al CNRV

Dimensiune text

Un studiu geotehnic a scos la iveală faptul că solul prea umed din partea din spate a corpului B al CNRV a provocat fisurile din pereţi şi de sub scara interioară. Fisurile au fost descoperite pe parcursul procesului de reabilitare a clădirii.

corp B corpul B 7La începutul anului, constructorii care fac reabilitarea corpului B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă” (CNRV) au descoperit fracturi în pereţii clădirii şi fisuri la scara principală, atunci când au dat jos tencuiala veche. Primăria Romana a cerut un studiu geotehnic pentru a se descoperi cauza acelor fisuri.

„Un studiu geo a arătat că pe partea din faţă şi pe partea laterală a clădirii solul este foarte bun, rezistent. În schimb, pe partea din spate, solul este umed, macroporos şi va trebui consolidat. De acolo au apărut fisurile pe peretele de est şi în zona de prindere a scărilor. În momentul de faţă, problema se află în studiu la proiectant. Aşteptăm o soluţie în aceste zile şi sperăm că până miercuri o vom avea, astfel încât să putem rezolva şi această problemă. Pe noi nu ne interesează numai pereţii care au fost fisuraţi, ci şi îndepărtarea cauzelor care au provocat acest fenomen”, a declarat primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu.

 

corp B corpul B 1Conform specialiştilor, numai reparaţia fisurilor descoperite de constructor necesită 800.000 de lei. Alţi bani vor fi necesari pentru consolidarea solului. Reabilitarea clădirii find făcută cu finanțare  asigurată printr-un proiect european, cheltuielile de execuţie nu pot fi depăşite decât cu maximum 10%. Cheltuielile suplimentare care sunt necesare pentru alte lucrări vor fi prinse în partea neeligibilă a proiectului şi suportate de beneficiar, respectiv de Primăria Roman.

Corpul B al CNRV este reabilitat cu fonduri europene. Conform contractului de finanţare, valoarea totală eligibilă a proiectului este de 4.553.898,56 lei, din care 98% reprezintă finanţare nerambursabilă. Lucrările trebuie finalizate până la sfârşitul acestui an.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0