SMURD aniversează 33 de ani de activitate în România. Peste 10.000 de intervenții SMURD în Neamț, în 2022

HomeSanatate

SMURD aniversează 33 de ani de activitate în România. Peste 10.000 de intervenții SMURD în Neamț, în 2022

Luni, 25 septembrie, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) din România marchează 33 de ani de la înființare. „Astăzi, 25 septembrie celebrăm 33 de ani în care Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), prin echipele sale de salvatori a reușit să se poziționeze în toți acești ani ca parte indispensabilă a sistemului național integrat de urgență, salvând vieți, dând o nouă șansă la viață celor aflați în suferință. Timp de 33 de ani, sistemul integrat de răspuns la urgențe s-a transformat continuu, a evoluat, fiind mereu orientat în a răspunde prompt și eficient nevoilor cetățenilor.

De la o ambulanță achiziționată prin resurse proprii care acorda asistență medicală de urgență pacienților căzuți în stradă, în Târgu Mureș, în 1990, astăzi, vorbim de un sistem complex, integrat, care funcționează la nivel național, regional și local și care integrează mai multe entități civile și militare cu scopul de a face față urgențelor curente, dar și celor deosebite, inclusiv dezastrelor în cazul în care acestea apar. Personalul paramedical, alături de celelalte structuri de urgență, aflate în coordonarea DSU (pompieri, medici și asistenți din cadrul SAJ și din cadrul UPU, CPU, piloți, salvamontiști și voluntari) sunt componente indispensabile ale sistemului integrat de urgență, care împreună, luptă în scopul de a salva vieți! La mulți ani, dragi colegi!”, este mesajul prezentat pe pagina Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

„33 de ani de misiuni sub presiunea secundelor! 33 de ani de luptă pentru viață! Sărbătorim, astăzi, Ziua Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare – SMURD, structură de elită și un reper național și internațional în domeniul intervenției în situații de urgență. Medici, asistenți, piloți sau paramedici sunt pregătiți zi de zi să intervină pentru salvarea de vieți în cele mai dificile misiuni, riscându-și, nu de puține ori, propria viață! Această zi este un bun prilej de a le aprecia activitatea, de a le recunoaște meritele și profesionalismul datorită cărora mii de oameni au primit o nouă șansă la viață.

La mulți ani tuturor salvatorilor, la mulți ani eroilor zilelor noastre! Succes în misiuni și să vă întoarceți de fiecare dată sănătoși acasă!”, au transmis cu acest prilej reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Peste 10.000 de intervenții SMURD în județul Neamț, anul trecut

Raportul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului (ISU) Neamț privind activitatea SMURD din județ pentru anul 2022 arată că numărul solicitărilor pentru acordarea primului ajutor calificat, a asistenței medicale de urgență sau pentru efectuarea operațiunilor de descarcerare a fost în creștere în anul 2022, fiind executate 10.485 de misiuni (din care 1.308 intervenții ale echipajelor de terapie intensivă mobilă), spre deosebire de anul 2021, când au fost executate 9.849 de misiuni (din care 1.367 intervenții ale echipajului de terapie intensivă mobilă).

Echipajele de descarcerare, prim ajutor calificat și terapie intensivă mobilă din cadrul SMURD Neamț au executat misiuni pentru: 9.338 de misiuni – acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență; 33 de misiuni – descarcerarea la accidente rutiere; 25 de misiuni – asistența persoanelor blocate în apartamente; o misiune – asistența persoanelor degajate din accidente de muncă; o misiune – asistența persoanelor căzute în locuri publice; șapte misiuni – asistența persoanelor degajate din alte situații; trei misiuni – asistența persoanelor – transport persoană; trei misiuni – asistența persoanelor – căutare salvare în mediul acvatic; 1.056 de misiuni – verificare secții ATI și asistență medicală pentru persoane suspecte COVID-19; trei misiuni – alte intervenții la alte situații de urgență; opt misiuni – alte intervenții – pericol agresiune urs; o misiune – misiune de sprijin la ajutor medical de urgență; cinci misiuni – misiune de sprijin la incendii; o misiune – misiune de sprijin la descarcerare. În 2022, echipajele SMURD au acordat asistență la 9.488 de persoane (9.058 de adulți și 430 de copii), mai arată raportul ISU Neamț.

Comentarii

WORDPRESS: 0