Prima paginăReligie

Slujire și binecuvântare la Biserica Copiilor din Roman

Slujire și binecuvântare la Biserica Copiilor din Roman

Dimensiune text

 

Pelerini, copii și tineri au participat sâmbătă, 9 septembrie, la hramul Bisericii „Sfinții și Drepții Dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana” din municipiul Roman. La sărbătoarea Bisericii Copiilor a participat și IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, ctitorul bisericii.

Din Roman, din alte orașe sau veniți tocmai de la Hârja, tinerii au participat la Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de IPS Ioachim, alături de un impresionant sobor de preoți și diaconi. Ierarhul și-a serbat patronul spiritual în atmosfera de comuniune liturgică din spațiul sacru al bisericuței, pe care a ctitorit-o în imediata apropiere a Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, informează un comunicat al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

„În ziua Sfinților Părinți, să ne amintim fiecare că aparținem unor părinți, unor tradiții ancestrale, că aparținem lui Dumnezeu, Cel Care a creat familia umană din persoane conștiente și libere, ca să slăvească pe Creatorul cerului și al pământului. Când comunitatea se preface în societate este grav, întrucât vine diavolul care scindează. În familie nu se face niciodată reformă. Or, când apar legi și oameni care împart și divizează familia, comunitatea, atunci se instalează criza. Într-o comunitate se poate să fie o criză, de exemplu să fie sărăcie, însă când ești sărac și cel de lângă tine e sărac, atunci o bucată de pâine o împarți cu celălalt. Însă, societatea este întotdeauna antagonistă. Se creează spații în care lumea se adună fără să se cunoască, trăiește fără să se iubească și moare fără să se jelească. Orice familie are două scopuri. Iar cel biologic este acela de a aduce pe lume copii, pe care să-i crească, să-i educe să devină oameni între oameni. Să nu uităm că abia atunci este om, când îl poți scrie cu ”O” majuscul. Oare, în aceste zile, în acești ultimi ani, de ce familia a intrat în această criză? Amintiți-vă că, înainte, circula expresia care venea din Occident «copiii străzii», pe care nu o găseam nici în dicționare, nici în lexicoane. Știu că sunt familii cu mulți copii, dar de unde să aibă strada copiii săi? De aceea trebuie accentuat și factorul social, deși nu ne-a trimis Dumnezeu să facem o nouă ordine socială în lume. Ne-a trimis să propovăduim Cuvântul, care să fie ziditor și mântuitor până la sfârșitul veacurilor, și să păstrăm comuniunea de iubire în Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Să nu intre la poporul român criza familiei, care nu este doar nucleul societății, ci una din imaginile frumoase ale Împărăției lui Dumnezeu!”, a declarat, printre altele, IPS Ioachim.

Sărbătoarea Sfinților și drepților Părinți Ioachim și Ana s-a încheiat cu un moment cultural-duhovnicesc realizat de tinerii de la Hârja, sub coordonarea preotului Ilarion Mâță, directorul Așezământului Social-filantropic „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0