Slujbă închinată Sf. Cuvioase Parascheva, la Arhiepiscopia Romanului

HomeReligie

Slujbă închinată Sf. Cuvioase Parascheva, la Arhiepiscopia Romanului

 

Joi, 13 octombrie, în ajunul serbării Ocrotitoarei Moldovei – Sfânta Cuvioasa Parascheva, la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului s-a ținut slujba Vecernie, la care au luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Preasfințitul Andrei – Episcopul Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Mihail – Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande. Cei prezenți au înălțat rugăciuni întru cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva, care de peste cinci secole ocroteşte Eparhia Romanului și Bacăului.

„Vecernia arhierească a fost precedată de aducerea spre închinarea credincioșilor a moaștelor Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi de la Catedrala episcopală din Huși, care au fost depuse în Catedrala arhiepiscopală. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Ioachim a prezentat istoricul sfintelor moaște ale Cuvioasei Parascheva, ajunse în capitala Moldovei, în anul 1641, «la mijlocirea politică a voievodului Vasile Lupu și a celei spirituale a Sfântului Mitropolit Varlaam». De asemenea, ierarhul a vorbit despre importanța cinstirii Ocrotitoarei Moldovei în această eparhie încă de acum cinci secole, reamintind frumusețea și expresivitatea iconografică, unice în lumea ortodoxă, a frescelor prezentând aspecte din viața Cuvioasei pictate în catedrala romașcană. Totodată, ÎPS Sa a menționat faptul că «avem o datorie sacră de a ne ruga permanent Sfintei Cuvioase Parascheva și a cinsti sfintele ei moaște». În încheiere, ÎPS Arhiepiscop Ioachim a mulțumit celor doi ierarhi care au luat parte, dimpreună cu preoții și credincioșii, la pregustarea hramului Sfintei care patronează Catedrala din Roman”, a precizat preot Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o procesiune în care ierarhii, preoții și credincioșii au purtat sfintele odoare în jurul Catedralei arhiepiscopale.

slujba-sfanta-parascheva-1

slujba-sfanta-parascheva-2

 

Comentarii

WORDPRESS: 0