HomeSocialReligie

Slujba de pomenire a episcopului Melchisedec

Înalte feţe bisericeşti, autorităţi locale şi zeci de credincioşi au participat, vineri, la slujba de pomenire a episcopului Melchisedec Ștefănescu, celebrată de PS Ioachim Băcăuanul.

Vineri la amiază, după slujba de la Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman, preoţii şi credincioşii au pornit în pelerinaj cu icoane către Centrul Social Episcop Melchisedec, acolo unde a avut loc o slujbă de pomenire a episcopului Melchisedec Ștefănescu, în faţa capelei unde este înmormântat marele ierarh şi cărturar. Slujba a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de protopopii din cele şase protopopiate ale Arhiepiscopiei, printre care protopopul de Roman, preot doctor Dragoş Alexandru Munteanu, preotul Ioan Gherasimescu, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, precum şi alţi preoţi şi diaconi. La slujbă au participat autorităţi locale din Roman, alături de primarul comunei Gârcina, localitatea de unde provine episcopul Melchisedec Ștefănescu, precum şi copiii de la Centrul de zi al Centrului Social Episcop Melchisedec Ștefănescu şi elevi seminarişti.

pomenire 02

„Iată că am ajuns la cea de-a 14-a ediţie a Zilelor Episcopului Melchisedec. Suntem deosebit de bucuroşi că ne aflăm în acest aşezământ, al fondatorului fundaţiei Melchisedec. Tocmai ce s-a săvârşit rugăciunea de pomenire a marelui ierarh cărturar, pe care îl aniversăm şi anul acesta, şi iată-ne acum prezenţi în această zi extraordinară, luminată de soare şi de Dumenzeu, pentru a ne ruga în capela unde se adăpostesc osemintele episcopului”, a spus părintele Ioan Gherasimescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

La finalul slujbei, profesorul Ana Bobu, organizatorul concursului naţional închinat episcopului Melchisedec Ștefănescu, a prezentat câştigătorii competiţiei. Concursul a fost organizat, pentru cunoaşterea şi promovarea activităţii marelui ierarh, de Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” şi Școala „Alexandru Ioan Cuza”. Din acest an, cu aprobarea Ministerului Educaţiei Naţionale, concursul este înscris în calendarul activităţilor educative extracurriculare.

Primarul Romanului, preşcolar în grădiniţa Melchisedec

Prezent la eveniment, primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, le-a împărtăşit celor prezenţi bucuria pe care o trăieşte aflându-se din nou în locul unde, în urmă cu mulţi ani, el însuşi păşea ca preşcolar în grădiniţa Melchisedec. „Iată că, în această zi frumoasă, bătrânul episcop Melchisedec ne aşteaptă cu lumină, cu dragoste, cu bunătate şi vă felicit că nu lăsaţi ca această activitate să se uite, astăzi, la 122 de ani de naştere în ceruri a slăvitului, ilustrului episcop Melchisedec Ștefănescu. Episcopul a lăsat în urmă lucrări deosebite, un patriotism local şi naţional demn de toată lauda şi iată că lucrează în continuare, prin cei prezenţi. Iată că episcopul nu a lăsat să se aşeze întunericul şi, prin această lucrare divină pe care a săvârşit-o aici, a permis să avem o placă importantă la istoria şi dezvoltarea comunităţii noastre. Mă bucur să fiu aici, alături de sfinţia voastră, cu soborul de preoţi, cu toţi cei şi-au găsit răgaz să vină astăzi la mormântului episcopului. Dumnezeu să vă ajute în lucrarea pe care o faceţi ca, poate peste nu mult timp, să ajungem să sărbătorim sanctificarea, în viitor, a celui care a fost episcop Melchisedec Ștefănescu”, a afirmat primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu.

„Vreau ca, în această zi solemnă şi emoţionantă pentru Centrul eparhial de la Roman, pentru Fundaţia Episcop Melchisedec Ștefănescu, să îmi exprim bucuria, dragostea şi mulţumirea pentru ceea ce s-a realizat aici, în numele marelui episcop care ne priveşte din ceruri. Dacă această comuniune va dăinui an de an, şi harul de Dumnezeu se va coborî peste noi şi ne va inspira să găsim, în această lume atât de diversificată şi plină de probleme, soluţii pentru educarea copiilor, a tinerilor, soluţii materiale, spirituale şi culturale, pentru educaţia lor şi pentru sănătatea lor spirituală. Suntem aici pentru a onora memoria acestui mare ierarh, dar şi pentru a ne angaja să continuăm activitatea şi dorinţa acestuia, care a spus atât de multe istoriei, aşa cum putem vedea dacă scoatem de sub praf operele sale, care concordă cu gândirea mileniului trei. Mulţumim domnului primar pentru sprijinul pe care ni l-a acordat până acum şi pe care ni-l va acorda în continuare, întrucât avem dorinţa nobilă şi sfântă de a continua activitatea de restaurare a întregului ansamblu care i-a aparţinut episcopului Melchisedec, cuprinzând Spitalul Precista Mare şi liceul care poartă numele episcopului Melchisedec Ștefănescu”, a spus PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Manifestarea s-a încheiat cu depunderea de coroane şi jerbe de flori la mormântul episcopului, din capela din interiorul Centrului social.