Prima paginăSocial

Situația instituțiilor de învățământ din județ la început de an școlar

Situația instituțiilor de învățământ din județ la început de an școlar

Dimensiune text

 

Prefectul Vasile Panaite a cerut conducerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț un raport complet privind stadiul pregătirii unităților de învățământ preuniversitar din județul Neamț pentru începutul anului școlar 2017-2018.

„Este important ca pe data de 11 septembrie, unitățile școlare să fie pregătite pentru începerea noului an de învățământ, și aici mă refer atât la siguranța elevilor, cât și la calitatea actului didactic. De aceea, le solicit tuturor factorilor implicați în sistemul de învățământ ca în aceste ultime două săptămâni să facă toate eforturile acolo unde mai există situații ce trebuie remediate. Îi asigur pe toți de sprijinul meu instituțional pentru ca procesul educativ să se desfășoare așa cum trebuie în toate unitățile de învățământ”, a declarat prefectul Vasile Panaite.

Conform raportului ISJ Neamț, cele 141 de unități cu personalitate juridică din județul Neamț se clasifică astfel: 40 de licee  (din care un liceu special), 91 de școli gimnaziale, o școală postliceală sanitară de stat, trei centre școlare pentru educație incluzivă, un palat și trei cluburi ale copiilor, un centru școlar sportiv și un centru județean de excelență.

Situația celor 200 de structuri este următoarea: 62 de școli gimnaziale, 70 de școli primare, 65 de grădinițe (46 cu program normal, 19 cu program prelungit), un club al copiilor două centre școlare sportive.

Rețeaua de învățământ particular este compusă din 15 unități de învățământ: două licee (din care unul tehnologic), cinci școli postliceale sanitare, opt grădinițe.

În aceste unități de învățământ în anul 2016-2017 au fost înscriși 76.442 de elevi din care 1.601 la învățământul particular.

Stadiul execuției lucrărilor de igienizare și reparații la unitățile școlare din județul Neamț

Conform raportului ISJ Neamț, numărul total al clădirilor cu destinație școlară, pentru anul școlar 2017-2018, în județul Neamț, este de 643. Dintre acestea 567 au fost igienizate în vederea începerii anului școlar în bune condiții.

65 de clădiri au fost reabilitate, fiind executate diverse lucrări (reabilitări șarpante, reparații instalații electrice, reparații instalații sanitare, înlocuiri de ferestre și uși etc.).

Inspectoratul Școlar Județean Neamț a solicitat directorilor de unități de învățământ să inițieze demersurile pentru reparații la centralele termice, sobe, instalații de încălzire și instalații electrice și sanitare și pentru aprovizionarea cu combustibili pentru sezonul rece.

Asigurarea cu sisteme de pază și supraveghere video

La 20 august 2017, 71 de unități de învățământ sunt asigurate cu pază (64 cu pază proprie, șapte cu pază cu societăți specializate). 137 de unități de învățământ nu au niciun fel de pază. Numărul unităților de învățământ preuniversitar dotate cu sisteme de supraveghere video: 148 (33 în mediul urban și 115 în mediul rural). La aceeași dată, 15 unități de învățământ nu au gard împrejmuitor (opt școli din mediul urban și șapte școli din mediul rural).

Inspectoratul Școlar Județean Neamț a recomandat directorilor de unități de învățământ să continue demersurile pe lângă administrațiile publice, în vederea rezolvării acestor aspecte, pentru asigurarea condițiilor de securitate și siguranță școlară.

Realizarea încadrării cu personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic pentru anul școlar 2017-2018

Numărul posturilor pe tipuri de finanţare: posturi finanţate de consiliile locale      – 6.884, posturi finanţate de consiliile judeţene – 465, posturi finanţate de MEN – 157,5.

Numărul posturilor didactice pe tipuri de finanţare: posturi didactice       – 5.222, posturi didactic auxiliar – 976, posturi nedidactice 1308,5.

Asigurarea cu manuale a unităților de învățământ

Conform ISJ, în momentul de față, toate manualele școlare sunt în județ. Majoritatea școlilor au venit la depozit pentru a le prelua, urmând ca puținele școli care nu au făcut acest lucru să finalizeze procesul de preluare în cel mai scurt timp. Singura problemă este la clasa a V-a, dar aceasta este una la nivel național.

Asigurarea cu microbuze școlare

La data de 20 august 2017, sistemul de învățământ nemțean beneficiază de 126 de microbuze școlare funcționale. La Școala Gimnazială din comuna Zănești, serviciul de transport elevi a fost externalizat până la încadrarea unui șofer. Procedurile de angajare s-au repetat de câteva ori dar nu s-a prezentat niciun candidat.

Obținerea autorizațiilor sanitare de funcționare și de securitate la incendii pentru spațiile cu destinație școlară

Numărul total al clădirilor cu destinație școlară, pentru anul școlar 2017-2018, în județul Neamț, este de 643.
Numărul total al unităților de învățământ (PJ + structuri) – 356.
Numărul total al clădirilor care au autorizație sanitară – 579.
Numărul clădirilor cu autorizație de securitate la incendii – 94.
Numărul clădirilor pentru care nu este obligatorie obținerea autorizației de securitate la incendii – 534.

Numărul clădirilor neautorizate pentru care este obligatorie obținerea de autorizație de securitate la incendii – 14, după cum urmează: Târgu-Neamț – grădiniță, Bodești – școală, Bodeștii de Jos – școală, Căușeni – școală, Costișa – școală, Galu – școală, Mesteacăn – școală, Vaduri – școală, Mânăstirea Neamț – liceu, Roman – liceu, Roman – liceu, Târgu-Neamț – liceu, Târgu–Neamț – liceu, Săbăoani – grădiniță.

În perioada 1-11 septembrie 2017, Inspectoratul Școlar Județean Neamț va continua acțiunile de monitorizare ale tuturor unităților de învățământ din județul Neamț, prin inspecții tematice, și vor fi stabilite măsuri concrete de intervenție, acolo unde va fi necesar.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0