Prima paginăRoman

„Situația de la Serviciul de Evidență a Persoanelor se rezolvă prin lobby politic”

Dimensiune text

* afirmația aparține directorului DGFP Neamț * alte două instituții – Primăria Roman și Prefectura Neamț – au spus că blocajul ar fi la Finanțe * totul pleacă de la „ordonanța Boc”, care blochează angajările în sistemul bugetar *

Situația de la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor (SPCEP), acolo unde aglomerația creează probleme solicitanților de documente noi de identitate, a făcut obiectul unei dezbateri în cadrul ședinței Consiliului Local de joi.

 

 

La finalul ședinței, consilierul Doru Alexandru (PPDD) a cerut primarului Laurențiu Dan Leoreanu să găsească cât mai repede o soluție pentru ca, la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor (SPCEP) Roman, cetățenii să poată depune documentele fără a sta la rând ore întregi. „Am făcut front comun cu prefectul județului Neamț și ne-am izbit de Finanțe, unde este blocat plafonul de salarii și nu putem angaja. Fără personal nu putem face nimic. Nu este normal ceea ce se întâmplă”, a afirmat primarul Laurențiu Dan Leoreanu. „Ceva trebuie făcut, totuși. Vin oameni de la țară de cu seara și stau la rând până dimineață. Sunt persoane care stau acolo și câte 12 ore”, a zis consilierul PPDD.

Primarul municipiului Roman i-a îndemnat încă o dată pe oameni să nu stea la cozi de la miezul nopții la rând, fiindcă tichetele de ordine se împart toate la ora 8.00. „Cei care stau în față sunt învățați să ia ciubuc de la cei din spate”, a precizat primarul Leoreanu. „Nu aveți dreptate”, a replicat Doru Alexandru. Consilierul PSD Nușa Chiriac a întrebat dacă persoanele care vin din localitățile rurale nu pot apela la reprezentanți ai propriilor primării.

Atunci, Laurențiu Dan Leoreanu a explicat că, într-adevăr, problema o reprezintă populația din satele din jurul Romanului, fiindcă cei 11 angajați ai SPCEP Roman ar rezolva, fără dificultate, toate dosarele romașcanilor. „Dar nu putem face o discriminare între cetățenii din Roman și cei care vin din altă parte. Oricum, am discutat cu doamna Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani, care a reușit să amenajeze un astfel de serviciu la Săbăoani, dar oamenii din celelalte comune – Cordun, Tămășeni, și altele – nu vor să meargă la Săbăoani pentru întocmirea cărților de identitate, vor veni tot la Roman, fiindcă în aceeași zi fac și cumpărături, rezolvă și alte probleme în oraș”, a mai afirmat Laurențiu Dan Leoreanu.

 

Direcția de Finanțe nu ia bani de la stat să-i dea la altă instituție a statului”

 

Liviu Ctin Ilie 0706Liviu Constantin Ilie (foto), șeful Direcției Generale de Finanțe Publice (DGFP) Neamț nu este de acord cu punctul de vedere exprimat de Prefectura Neamț și Primăria Roman și spune că soluția acestei probleme nu se află la instituția pe care o coordonează. „De când dă Direcția de Finanțe bani pentru alte instituții publice? Aceasta este treaba Ministerului Dezvoltării Regionale și a Administrației Publice. Eu nu am ce să fac acolo, depinde de minister. Direcția de Finanțe nu ia bani de la stat să-i dea la altă instituție a statului. Noi suntem ordonatori terțiari de credit. Să facă demersuri primăria, să facă deputații și senatorii care sunt aleși… aceștia să facă lobby. Să se dea o hotărâre de guvern să le mărească fondurile la Primăria Roman. De aceea i-am ales pe parlamentari. Să facă lobby politic cei care reprezintă Romanul, indiferent de partid. Să se unească toți și să meargă împreună pentru a debloca situația aceasta”, a afirmat Liviu Constantin Ilie, directorul DGFP Neamț.

După ce a aflat despre soluția propusă de șeful DGFP Neamț, primarul Leoreanu a declarat că va face și lobby politic, dar va aborda și alte căi până când se va rezolva problema.

SPCEP Roman are, pe hârtie, 28 de posturi. Angajările au fost blocate din 2008, în urma celebrei „ordonanțe Boc”, iar numărul de salariați s-a micșorat din cauza ieșirilor naturale din sistem.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • kent 8 ani

  Poate fac unii voluntariat la buletine si se rezolva problema … cine se ofera ?

 • sam 8 ani

  nu exista scuze pentru situatiile in care cetatenii acestei tzari sunt umiliti.ce e aia ca nu se poate? calculez o taxa care sa scoata salariile angajatilor si dau drumu la treba.restul e gargara,care se practica de 23 de ani.sunt ei fraieri ca nu ies cu zecile de mii in strada sa va puna la punct.

 • vasile 8 ani

  despre tiganii bine imbracati,care stau la rand sa ia numar de ordine si le vand pe 50-100 de euro nu spune nimeni nimic? din cauza asta nu schimbati nimic acolo, pentru ca aveti si voi partea vostra de spaga si va convine.amaratii stau si vor sta la rand pentru ca asa e in romania.in italia cu pozele in mana am fost in primarie …in 15 minute am iesit cu cartea de identitate in mana,dar aici e alta poveste…

 • un romascan 8 ani

  In Italia ti se elibereaza buletinul in aceeasi zi in 2 ore, semnat de primar. In Roman cat dureaza?3-4 saptamani???
  Problema celor de la sat e o falsa problema „hai sa ii invrajbim pe oameni unii impotriva altora ca asa se vor ura intre ei si nu ne vor ura pe noi ca suntem incompetenti si nu rezolvam problema”
  Eu cred ca nu e atat problema lipsei personalului cat problema ca daca toata lumea ar primi in maxim 24 de ore buletinul, cine dreaq ar mai plati spaga???
  Hai pe bune, in 2013 cat naiba poate sa ia sa scrii 50 de litere pe un buletin sa faci o poza si sa tragi la imprimanta???
  PS: anul asta tre sa imi refac buletinul in RO…oare ce spaga sau cate saptamani am de pierdut?