Prima paginăActualitate

Sirenele vor suna din nou miercuri, în județul Neamț

Sirenele vor suna din nou miercuri, în județul Neamț

Dimensiune text

 

 

Miercuri, 1 august, în intervalul orar 10.00 – 11.00, la nivelul judeţului se va desfăşura un exerciţiu de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de urgenţă, ce urmăreşte antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale şi pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare, verificarea timpului de reacţie al autorităţilor la primirea mesajului de înştiinţare, obţinerea unor date reale privind starea de operativitate a echipamentelor dedicate şi gradul de acoperire acustică.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă desfășoară, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, testări ale echipamentelor din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

La această activitate sunt planificate să participe următoarele structuri/instituţii: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ; Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ; toate Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Neamţ; operatorii economici dotaţi cu sistem de alarmare propriu.

Miercuri, 1 august, în intervalul orar 10.00 – 11.00, exerciţiul se va desfăşura după următorul scenariu, astfel:
– Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va transmite către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgentă „Petrodava” al Judeţului Neamţ, un mesaj de înştiinţare necunoscut până în momentul primirii;
– Inspectoratul pentru Situaţii de Urgentă „Petrodava” al Judeţului Neamţ va retransmite către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), mesajul de înştiinţare.

Semnalul care va fi introdus poate fi unul din următoarele:
a) semnalul ALARMĂ AERIANĂ (se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele).
b) semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE (se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele – pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele).
c) semnalul PREALARMĂ AERIANĂ (se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele).

Cu cinci minute înainte de ora stabilită prin mesajul de înştiinţare, prin sirenele electronice de alarmare, se va transmite următorul mesaj vocal: „Cetăţeni, urmează un exerciţiu de alarmare! Nu intraţi în panică!”.

„Prin modul de acționare a mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care vă asigurăm că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Punerea în funcţiune a mijloacelor de alarmare şi modul de acţiune al autorităţilor locale pentru avertizarea şi alarmarea populaţiei va fi verificată prin sondaj de către personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Petrodava» al judeţului Neamţ. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările ISU Neamț pentru situații de urgență”, precizează reprezentanții ISU Neamț.

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Mihai 2 ani

    pacat ca in satul dochia nu merg sirenele