HomeRoman

Singurul român care a zburat în spațiu vine la Roman

Dumitru Prunariu (foto stânga) este invitat la cea de-a doua ediție a simpozionului „Educația și astronomia în mileniul III”. Alături de Dumitru Prunariu, ca invitat special, este așteptat și inginer doctor Daniel Condurache, romașcan la origine.

 

 

Dumitru Prunariu, primul și, de altfel, singurul român care a zburat în Cosmos, este așteptat la Roman pentru a participa la cea de-a doua ediție a simpozionului „Educația și astronomia în mileniul III”, programat a avea loc între 24 și 26 mai. Dumitru Prunariu și-a manifestat totdeauna sprijinul pentru introducerea astronomiei ca disciplină de studiu în școală. „Astronomia trebuia să rămână dintotdeauna o materie de studiu în școli, pentru că ne învață ce loc ocupăm noi în univers, iar noi suntem niște persoane universale, chiar dacă îngustimea multora a dus la scoaterea acestei materii din programa de învățământ și introducerea altora, unele poate nu atât de necesare pentru ca noi să înțelegem ceea ce suntem noi, ca ființe, de unde venim, care este locul nostru, care e locul pământului în Univers”, spunea Dumitru Prunariu în cadrul unei recente întâlniri cu elevii și profesorii Liceului „Traian Vuia”, din Reșița.

Daniel Condurache 1703Alături de Dumitru Prunariu, ca invitat special, este așteptat și inginer doctor Daniel Condurache (foto dreapta), romașcan la origine.
Cadru didactic în cadrul Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial, Daniel Condurache este șeful Catedrei de Mecanică Teoretică, structură care deservește întreaga Universitate Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Este, de asemenea, membrul mai multor organizații internaționale prestigioase, printre care Institutul American de Aeronautică și Astronautică, Institutul de Inginerie Electrică și Electronică din Statele Unite, Societatea Americană de Matematică.
Absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații și al celei de Matematică, Daniel Condurache are și o reputată carieră în domeniul jurnalismului, în prezent fiind editor al revistei „Opinia studențească” și șeful Departamentului de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea «Al.I.Cuza» din Iași. Daniel Condurache este, de asemenea, mentorul presei locale romașcane.

Simpozionul este organizat de profesorii Tit Tihon și Romeo Merfea și pune un accent special pe educație, pe implicarea publică și atragerea tineretului spre activitatea științifică. Simpozionul se va desfășura pe două secțiuni, o secțiune didactică, dedicată profesorilor care predau astronomie și astrofizică în școli, ca disciplină opțională și în cercuri pentru elevi, și o secțiune științifică, la care vor fi prezentate referate și comunicări științifice de către profesorii care au făcut cercetări în acest domeniu și de către invitații speciali.

Comentarii

WORDPRESS: 0