HomeSocialEducatie

Sindicatele cer recalcularea bugetului unităților de învățământ

Preşedintele SLLI Neamţ i-a propus ministrului Educaţiei o întâlnire cu reprezentanţii Educaţiei, sindicatelor şi Finanţelor, pentru recalcularea costului standard per elev.

Liderii sindicatului din învăţământul nemţean i-au propus ministrului Educaţiei recalcularea costului standard per elev, astfel încât unităţile şcolare să beneficieze de un buget mai mare pentru salarii. Propunerea a fost făcută la întâlnirea pe care ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a avut-o luni, 26 ianuarie, la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ, cu directorii unităţilor şcolare din judeţ şi cu membrii Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ.

„I-am propus ministrului Educaţiei convocarea unei întâlniri, la Bucureşti, la care să participe reprezentanţi ai sindicatelor, ai Ministerului Educaţiei şi ai Ministerului de Finanţe, la care să se discute posibilitatea recalculării valorii costului standard per elev. Am ajuns aici după o analiză a situaţiei înregistrate în şcolile din judeţul Neamţ. Sunt foarte puţine situaţii în care unităţile şcolare se pot încadra în bugetul calculat pe baza costului standard per elev. Sunt excepţii şcolile în care numărul de angajaţi depăşeşte normarea impusă de numărul de elevi înscrişi şi de suprafaţa unităţii şcolare. Nu se încadrează în buget nici şcoli care funcţionează sub limita de normare, în care există deficit de personal nedidactic şi didactic auxiliar. Este firesc ca banul public să fie cheltuit cu grijă, dar sunt situaţii care nu ţin de proasta organizare sau de risipă. Sunt şcoli mari din oraş care nu se încadrează în buget pentru că cea mai mare parte a personalului este angajat la cea mai înaltă treaptă de salarizare. Sunt titulari în şcoală, angajaţi cu contract pe perioadă nedeterminată”, a spus Gabriel Ploscă (foto), preşedinte al Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învăţământ (SLLI) Neamţ.

Acesta a precizat că nu este de dorit să se ajungă la situaţii de şomaj în învăţământ şi că directorii au la îndemână şi metode mai uşoare de reducere a cheltuielilor. „Încadrarea în buget nu se face de pe o zi pe alta. Sunt situaţii de contracte pe perioadă determinată, care la încheierea perioadei vor rămâne blocate, există pensionări la sfârşitul anului şcolar, o parte din norme vor dispărea din sistem în mod natural”, a spus liderul sindical Gabriel Ploscă.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • de propus la Bucuresti 10 ani ago

    Trebuie introdus in plata pe elev cheltuieli necesare achizitiei de materiale pentru activitatile de instruire practica din liceele tehnologice. In acest moment se face instruire practica cu creta si cu tabla, adica o practica mai mult teoretica. Practica la un agent economic se face cu mare dificultate, de fapt aceasta metoda este fara perspectiva. Solutia este doar crearea de ateliere bine dotate pentru a se face o instruire practica in scoala.
    Nu ar fi rau daca scolile tehnice ar trece sub tutela ministerelor economice. Doar acestea stiu care sunt nevoile de calificari profesionale.

  • Cine a facut atatea norme la comanda? posturi infiintate dupa bunul plac al unor directori? ei, sa se descurce cum au stiut sa infiinteze posturi fantoma, asa sa le desfiinteze.