Simpozion dedicat Basarabiei la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani

HomeCultural

Simpozion dedicat Basarabiei la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani

 

Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani a găzduit luni, 6 martie, simpozionul „Basarabia, acest pământ care ne doare!”, organizat în cadrul unui parteneriat cu Liceul Teoretic „Alexandru Donici” din Peresecina, Republica Moldova.

Evenimentul, inițiat de profesor Nadia Anghel, se înscrie în seria activităților demarate încă din anul 2015, când localitatea Săbăoani s-a înfrățit cu localitatea Peresecina. Delegația din Peresecina a fost alcătuită din: viceprimar Valentina Buzu, directorul al Liceului Teoretic „Alexandru Donici”, Ion Chistol, director adjunct educativ Raisa Zdrobeu, director adjunct instruire Eugenia Osievschi, profesorii Tatiana Boţan și Liubovi Dvornic, precum şi din 12 elevi de gimnaziu şi liceu.

Activitatea a fost deschisă de directorul Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani, Liliana Gligor, care a subliniat importanța momentului pentru cele două comunități înfrățite, dar, mai ales, pentru elevii care au fost invitați să trăiască evenimentul în plenitudinea lui. Primarul comunei Săbăoani, Valeria Dascălu, s-a referit în deschidere la comuniunea în spirit și simțire a românilor de dincoace și de peste Prut, care nu încetează să lupte și să creadă în idealul unității naționale. Cuvântul de salut viceprimarului din Peresecina, Valentina Buzu, a sensibilizat auditoriul, datorită profunzimii celor transmise prin intermediul versurilor. Directorul Liceului Teoretic „Alexandru Donici”, Ion Chistol, a adus un mesaj de bucurie și speranță din partea elevilor din Peresecina, manifestând, totodată deschiderea spre viitoare colaborări între cele două instituții.

A urmat apoi o adevărată lecție de istorie susținută de profesorul Mihai Andone, scriitor, publicist și om de cultură romașcan. Prelegerea acestuia, intitulată „Calvarul Basarabiei continuă”, a mișcat publicul prin mărturisirile sale legate de istoria cruntă a Basarabiei, subliniind pericolul în care se afla și astăzi provincia românească datorită influenței rusești în teritoriu. Tot o lecție de istorie a susținut și profesor Giovana Cotrigășanu, prin comunicarea riguros documentată intitulată „Unirea Basarabiei: prima treaptă spre idealul României Mari”. Seria comunicărilor a fost încheiată de profesor Raisa Zdrobeu, printr-o evocare emoționantă intitulată „Mesaj din Basarabia – file de istorie”.

„Partea a doua a activității a fost rezervată unui program artistic oferit de elevii celor două licee din Peresecina și Săbăoani. Întreaga sală a fost impresionată de mesajul cutremurător transmis prin cântecele și poeziile elevilor din cele două instituții, care au interpretat: «Imnul Basarabiei», «Dorul Basarabiei», «Se urcă Basarabia pe cruce» sau «Sora mea de peste Prut». Toate acesta au conferit întărit semnificaţia întregului eveniment, ce evidenţiază suferința conaționalilor noștri, zbaterea și speranța la unirea mult râvnită. În mod simbolic, activitatea s-a încheiat cu o horă a înfrățirii, semn al bucuriei de a împărtăși aceleași idealuri și năzuințe de către românii aflați de o parte și de alta a Prutului”, a afirmat profesor Adriana Robu, din cadrul Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0