Prima paginăCultural

Simpozioane dedicate Centenarului Unirii de la 1918, la Săbăoani și Gherăești

Simpozioane dedicate Centenarului Unirii de la 1918, la Săbăoani și Gherăești

Dimensiune text

 

 

Vineri, 20 aprilie, de la ora 10, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani va fi gazda simpozionului cu tema „100 de ani de la Marea Unire – Basarabia suferindă”, din cadrul proiectului „Basarabia acest pământ care ne doare!”. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu: Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Primăria Comunei Săbăoani, Filiala „Ion Vatamanu” Roman a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, Liceul „Alexandru Donici” din Peresecina, Republica Moldova, și Liceul „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol, Transnistria. Susținerea referatelor se va realiza în cadrul celor două secțiuni dedicate elevilor și profesorilor, la Centrul de Documentare și Informare al unității școlare.

„Ne bucurăm de participarea unor delegații din Republica Moldova: Liceul «Lucian Blaga» din orașul Tiraspol, Transnistria (opt elevi și patru profesori) și Liceul «Alexandru Donici» din satul Peresecina, raionul Orhei, (zece elevi și patru profesori). Pe parcursul simpozionului vor fi susținute și activități cultural-artistice, prezentate de gazde și de invitații din Republica Moldova și Transnistria. Pentru a facilita o bună relaționare între elevi și a crea un cadru propice dezvoltării relațiilor de prietenie, invitaților li se asigură cazarea în familiile elevilor din comuna Săbăoani”, au precizat reprezentanții ISJ Neamț.

Sâmbătă, 21 aprilie, la ora 11.00, la Centrul de Cultură şi Creaţie din Gherăeşti se va desfăşura simpozionul „Gherăeşti – vatră jertfelnică a României (1918-2018)”, organizat în parteneriat de Radio România Iaşi, Asociaţia „Scutul Albastru”, Fundaţia „Martir Mitropolit Visarion Puiu”, Revista „Cronica veche” Iaşi, Primăria şi Consiliul Local din Gherăeşti, Parohia Romano-Catolică „Trupul şi Sângele Domnului”, Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, Biblioteca Comunală „PS Petru Gherghel – episcop” şi Şcoala Gimnazială din Gherăeşti.

„Este o ocazie pentru a rememora împreună file de istorie din cufărul cu amintiri şi să răspundem cu sinceritate la întrebările: cine suntem şi cum vrem să fim, ce mai înseamnă pentru noi identitate naţională, neam, ţară, vatră, patrie, limbă română? Centenarul Marii Uniri este un prilej de a identifica fâşia de lumină din fragmentele de istorie hărţuită ale acestui secol de existenţă, de a-i lega pe tineri de străbuni, de a-i face să iubească pământul din care au răsărit şi comunitatea în care trăiesc”, a afirmat primarul comunei Gherăești, Pavel Bereșoae, citat de un comunicat de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0