Siguranța elevilor, în mâna directorilor

Dimensiune text

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț a cerut unităților școlare din județ măsuri sporite pentru siguranța elevilor. Măsurile vizează, în principal, controlul accesului persoanelor în unitățile de învățământ.

 

 

Cazurile de copii bătuți de părinții colegilor, înregistrate în școlile din țară la nici o lună de la debutul anului școlar, au stârnit reacții la Ministerul Educației. Toți actorii implicați în actul educativ – Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar, unități școlare, elevi și părinți – sunt de acord că trebuie instituite reguli stricte de ordine interioară, care trebuie și respectate, nu doar scrise și enunțate. Ministerul Educației vrea ca profesorul de serviciu să însoțească persoanele străine care intră în unitatea școlară. „Eu nu aș lăsa nicio persoană străină să se plimbe singură prin școală. Aș cere profesorului de serviciu să însoțească persoana respectivă. Apoi, la sfârșitul întrevederii, același profesor de serviciu ar conduce spre ieșire vizitatorul”, a precizat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

 

Noi prevederi în regulamentul de ordine interioară din școli

 

De la Ministerul Educației „coborâm” în teritoriu. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț urmăresc același scop, dar au altă viziune. „Profesorul de serviciu are multe alte aspecte de rezolvat în timpul pauzei și nu cred că va avea timpul necesar să urmărească orice persoană de la momentul intrării până la ieșirea din unitatea școlară”, a spus profesoara Gabriela Banu, inspector școlar adjunct al ISJ Neamț.

Ca urmare, siguranța elevilor din județ va fi asigurată, spun reprezentații ISJ Neamț, printr-un regulament în baza căruia se va reglementa accesul persoanelor în unitățile școlare. Conducerile școlilor și liceelor au avut la dispoziție două zile pentru a-și revizui regulamentele de ordine interioară. Forma finală va fi trimisă de directorii unităților școlare la Inspectoratul de Jandarmi Neamț. „Am trimis o adresă în școli, în vederea includerii în regulamentele de ordine interioară a unor prevederi noi, legate de asigurarea securității elevilor. Mulți dintre directori acuză lipsa banilor atunci când vine vorba de angajarea personalului specializat pentru pază. În aceste condiții, trebuie găsite alte măsuri pentru accesul controlat al persoanelor care intră în școală”, a spus inspectorul școlar adjunct Banu.

Deși câteva dintre liceele romașcane au pază la intrare, accesul persoanelor străine se face fără ca acestea să fie legitimate și întrebate de scopul vizitei.

 

Intrarea elevilor, închisă pe perioada orelor

 

Pentru asigurarea accesului controlat în unitatea de învățământ, a protecției persoanelor și a bunurilor, ministrul Educației a mai dat o recomandare directorilor: „Poarta trebuie să fie încuiată pe durata orelor”. Școala „Alexandru Ioan Cuza”, din Roman nu își închide porțile pe timpul orelor, ci doar ușa de la intrarea elevilor. „S-a decis, încă de la începutul acestui an școlar, ca, pe timpul desfășurării orelor, ușa de la intrarea elevilor să fie închisă. Totodată, părinții preșcolarilor și ai elevilor din clasele primare au fost înștiințați că își vor aștepta copiii să iasă de la ore în curtea școlii”, a precizat profesoara Lucica Prăjescu, director adjunct al Școlii „Alexandru Ioan Cuza”.


COMENTARII

WORDPRESS: 0