UPDATE: Și romașcanii au ieșit marți în stradă. Noi proteste anunțate pentru miercuri seară

HomeActualitate

UPDATE: Și romașcanii au ieșit marți în stradă. Noi proteste anunțate pentru miercuri seară

 

UPDATE ora 19.30

Peste o sută de oameni s-au strâns miercuri seară în centrul municipiului Roman, pentru a protesta împotriva actelor normative adoptate de Guvern privind codurile penale şi graţierea.

La orele 18.00, în Piața „Roman Vodă” se aflau în jur de 40 de persoane, însă numărul celor prezenți s-a dublat în jumătate de oră.

Alături de cetățenii simpli, nemulțumiți de ceea ce de întâmplă la nivel național și deciziile luate, fără consultare publică, de Guvernul României, au venit și consilierii locali, este drept că doar cei ai PNL, nu și cei din partea PSD. Și primarul Lucian Micu s-a aflat, împreună cu fiica cea mică, în mijlocul nemulțumiților. Acesta nu a dorit să comenteze foarte mult deciziile luate de concurența politica, de partidul aflat la Guvernare și care are majoritatea în Parlamentul României, și s-a mulțumit în a spune că o dezbatere pe tema unor subiecte importante pentru națiune era benefică înainte de luarea unei decizii, deoarece „viitorul ne aparține tuturor și trebuie să gândim responsabil”.

Conform informațiilor oficiale, acest miting a primit autorizație din partea administrației publice locale, solicitarea venind din partea unei romașcane, care, în fapt, s-a interesat de demersurile necesare la Primăria Roman.

2017-02-01 19.26.03

2017-02-01 19.25.26

 

Articol inițial:

La câteva zile de la debutul protestelor în marile orașe ale României cu privire la nemulțumirile față de acțiunile Guvernului – principalele fiind legate de amnistie și grațiere -, și câțiva romașcani au ieșit, marți seară, în Piața „Roman Vodă”, pentru a-și exprima dreptul la libera exprimare şi la libertatea de întrunire, drepturi conferite prin Constituția României. Și miercuri seară sunt anunțate, pe unele pagini de socializare, noi manifestări publice.

Cine și de ce protestează

Așa cum se poate vedea și în imagini, la protestul de marți seară au fost prezenți câțiva oameni din mass media sau care au avut tangență cu spațiul public, cu medierea dintre instituțiile statului, cu implicarea în viața comunității. În frunte, probabil din coincidență, a fost deputatul USR Iulian Bulai, care a venit din Tămășeni până la Roman pentru a-și manifesta dreptul la opinie, iar miercuri a fost prezent la București, alături de alți parlamentari din USR, inclusiv la sediul PSD, cu pancarte pe care scria „Rușine”, la conferința susținută de ministrul Justiției, Florin Iordache.

 

Pe unele pagini de socializare, încă de acum două zile, s-a făcut apel la romașcani să iasă în stradă, pentru duminică, 5 februarie.

protest februarie

Sursa foto: facebook

 

Una peste alta, problemele comunităților și ale țării sunt multe și este greu de mulțumit pe toată lumea, mai ales pe cei care nu au ieșit la vot. În contextul în care, cel puțin în Roman, urmează alegeri pentru stabilirea primarului municipiului, orice mișcare va fi contabilizată, analizată și clar sancționată dacă nu va susține părerea majorității.

Ultimul protest la Roman s-a ținut după tragedia de la Colectiv

protest colectiv noiembrie 2015

Ultimul protest de amploare din centrul Romanului a avut loc în noiembrie 2015, după tragedia din clubul Colectiv

Ultimul protest de amploare din Roman a avut loc vineri, 6 noiembrie 2015, la o săptămână după tragedia din clubul Colectiv din București, când sute de romașcani au mărșăluit pe bulevardul Roman Mușat, au continuat traseul pe strada Alexandru cel Bun, apoi au mers pe strada Sucedava, în drumul lor înapoi către centru. Tinerii au scandat „jos corupția”, „colectiv”, „hoții”, au cântat imnul țării și au aprins sute de lumânări în memoria celor decedați în clubul Colectiv.

În noiembrie 2015, reprezentanții Bisericii nu au fost bine primiți de protestatari, iar cei ai administrației publice locale sau centrale nu au ieșit în mijlocul oamenilor nemulțumiți. Echipele de la Jandarmi și Poliția Locală au fost prezente la manifestări, dar nu s-au aplicat avertismente sau sancțiuni, protestul fiind absolut pașnic.

Ce spune Jandarmeria

Jandarmeria Română a venit cu un punct de vedere vizavi de modul în care trebuie să se manifeste aceste mișcări publice. Vi-l și prezentăm:

„În contextul desfăşurării pe raza municipiilor Piatra Neamţ şi Roman a unor adunări publice, pentru clarificarea unor aspecte referitoare la activitatea instituţiei, Jandarmeria Neamţ face următoarele precizări:

Constituţia României şi legislaţia în vigoare stabilesc dreptul cetăţenilor de a organiza mitinguri, demonstraţii şi alte manifestaţii, în mod liber şi paşnic, iar Jandarmeria ca instituţie de aplicare a legii are obligaţia de a asigura respectarea acestui drept.

Misiunea Jandarmeriei este de a proteja dreptul cetăţenilor la libera exprimare, dar şi dreptul la libertatea de întrunire. Pe această cale, facem un apel către toţi cei care au ales să se exprime în spaţiul public, să o facă în mod paşnic, cu respectarea legii.

Jandarmeria nu face estimări oficiale în ceea ce priveşte numărul de participanţi la adunările publice, nu are atribuţii legale şi nici instrumente specializate în acest sens, putând realiza doar o proiecţie în ceea ce priveşte dimensionarea dispozitivelor proprii de ordine şi siguranţă publică. Jandarmii vor asigura măsurile de ordine pentru ca aceste forme de exprimare publică să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, dar totodată precizăm că prima condiţie legală ce trebuie respectată pentru a putea organiza o manifestare în spaţiul public este aceea de a o declara în prealabil.

Jandarmeria Neamţ reaminteşte că, în conformitate cu prevederile legii 60 din 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, este interzisă şi constituie infracţiune participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestora.

De asemenea, recomandăm tuturor celor care vor participa la astfel de manifestaţii să ia măsuri imediate în situaţia identificării de persoane care, prin modul de manifestare, tulbură ordinea sau provoacă la acte de violenţă, semnalând aceste situaţii jandarmilor”.

Prezența la vot, un barometru important pentru societate

În altă ordine de idei, votul majorității contează la orice alegere. Votul majorității contează și în contextul în care oamenii ies la vot.

La alegerile parlamentare din luna decembrie 2016, au ieșit la vot 22.195 de romașcani, adică 37,42% dintre cele circa 59.300 de persoane înscrise pe listele de vot în municipiul nostru. Circa 9.200 de romașcani au votat lista PSD pentru Camera Deputaților, iar circa 9.800 au votat lista PSD pentru Senat.

PSD are în județul Neamț șase deputați și doi senatori, PNL are doi deputați și un senator și USR a primit un mandat de deputat.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 6
 • PESEDEUL E DE VINA CA LIBERALII SUNT NISTE SFINTI CU STEA IN FRUNTE GEN EX PRIMARU CARE ARE CATEVA DOSARE LA DNA POATE SCAPA SI EL CU GRATIERILE ASTEA… CASCAVALU E PENTUR AIA DE SUS GRAS DE TOT DAIA SE VRU CU IMUNITATE DE ȘPARLAMENTAR

 • ….Oare ce a cautat dnul primar in piata la proteste?
  …el nu este primarul tuturor?!…si a celor care sunt de acord cu gratierea si celor care nu sunt?….rolul de mediator unde este?
  …..haide sa iesim in strada pt padurile furate, pt asociatiile de proprietari care sunt niste capuse, pt spitalele pline de bacterii, pt strainii care ne impun sa lasam pamanturile parloaga, pt fabricile noastre care au fost cumparate de austrieci si germani si apoi duse in faliment, pt asistatii sociali care nu sunt apti de munca…doar apti de stat in baruri!!! ROMANIA DOARME!!! Ne-au impartit in 2 tabere, dar nici unii nu renunta la salariile lor enorme, la vacantele lor, la facilitatile lor…pt asta de ce sa nu cerem socoteala?…Noi ii platim ca ei sa doarma bine si la caldura…frumos…haideti sa muncim si la 30 de ani sa ne operam de hernie si sa ne napadeasca bolile de ficat…de la stres si oboseala….si ei sa rada de pe canapele de noi…BRAVO ROMANIA!!!

 • @feisbucistu’ Ai uitat sa spui ca n-ai iesit la vot de…lene ! Abia acu tzi s-a sculat …,,democratia ” ??!
  PS Oricum, impotentza…

 • cand sluga boc a taiat salariile si pensiile nejustificat ,unde ati fost dragilor ,ca acest psd pro rus da inapoi totusi demnitatea prin anularea multor taxe umilitoare ,sau anularea si marirea unor salarii si drepturi banesti firesti fac sa sara de cur pnl-isti si sorostii prin vocea bietului ochelarist ,bai baiatule tupeul nu ajunge nici macar latratul renumerat ,adevarul se vede unde este sasul este exponentul masoneriei si trebuie sa hamaie dar de soarta celor multi si saraciti nu se pune pe tapet ,manipulare maxima ,de ce sa dam cate ceva acestui ,,stupid people”,sa-i manipulam si sa-i spoliem prin taxe ,tulburari de strada ,ei sa iste aceste tulburari ca mai apoi sa vina cu solutii ……bla,bla bla ,astia hoti aia hotii ,mama
  lor la toti !!!!

 • Eu zic sa li se dea niste certificate de revolutionar fiecaruia dintre cei cca 100 de protestatari.Sa simta si oamenii ceva! Daca se poate si cate un lot de 20-30 de ari.

 • PSD este rusinea tarii. PARTID COMUNIST. In 89 la revolutie au murit oameni ca sa scape tara de comunisti.iar astazi niste pensionari in marea lor parte (nu toti) au votat pentru un kg de ulei si unul de zahar pe acesti comunisti.fiecare dintre noi avem pensionari in familie dar soarta ROMANIEI o hotarasc acestia. Cu parerea de rau spun dar astia si-au trait traiul . si-au mancat malaiul. HUOOOO PSD .