Prima paginăSanatate

Și-a tăiat cu bisturiul aproape toată familia

Dimensiune text

Medicul chirurg Dan Arvătescu a fost pus în situația de a-și opera aproape toți membrii familei. Mama i-a fost pacientă chiar de două ori.

 

A fi medic echivalează cu a salva zilnic viața unui om. Ce te faci, însă, cînd viața celor dragi depinde chiar de tine, cînd nu mai au nevoie de afecțiune, ci de o minte limpede și o mînă sigură.
Medicul chirurg Dan Arvătescu, șeful secției Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, spune că a fost pus, deseori, în situația de a-și opera propriile rude. A făcut-o fără ezitare, gîndindu-se la ele ca la un pacient obișnuit.
Cînd intri în sală și vezi o persoană apropiată, trebuie să lași afecțiunea la o parte. Nu trebuie să te gîndești la ea ca la o rudă sau ca la un prieten. Trebuie să fii concentrat și precis, să te gîndești ca la un pacient obișnuit. Ca să fii un medic bun, trebuie să fii bun în cazul oricărui pacient. Cînd intri în sala de operație nu trebuie să ai sentimente. Doar rațiune și întregul bagaj de cunoștințe medicale. Am fost pus, de multe ori, în situația de a opera rudele unor colegi medici și chiar rudele mele. Eu însumi l-am operat pe băiatul meu cînd a avut probleme medicale. Pe mama mea am operat-o chiar de două ori. Totul a decurs fără probleme, pentru că m-am purtat ca în cazul oricărui alt pacient„, spune medicul chirurg Dan Arvătescu.

Acesta mai mărturisește că nu a fost pus în situația să-și opereze colegi medici, dar, dacă ar fi în situația de a avea el nevoie de o intervenție chirurgicală, ar apela cu toată încredere la colegii săi din spital. „Am făcut intervenții chirurgicale rudelor unor colegi medici, dar ca pacienți nu am avut niciodată colegi. Au fost doi sau trei medici de familie pe care i-am operat. În schimb, dacă eu aș avea nevoie de intervenție chirurgicală, aș apela la colegii din spital, pentru că am toată încrederea în ei. Sînt profesioniști adevărați și nu mi-e frică, pentru că știu că nu dau greș„, a mărturisit șeful secției Chirurgie din cadrul spitalului.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0