Prima paginăReligie

[VIDEO] Sfințirea așezământului cultural-catehetic, la împlinirea a 500 de ani de atestare a bisericii din Văleni

[VIDEO] Sfințirea așezământului cultural-catehetic, la împlinirea a 500 de ani de atestare a bisericii din Văleni

Dimensiune text

 

 

Luni, 17 iunie, s-au împlinit 500 de ani de atestare documentară a lăcașului de închinare din străvechea comunitate a comunei Văleni. Cu această ocazie, IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a dorit să fie alături de bunii creștini de aici pentru a se ruga împreună și a binecuvânta așezământul cultural-catehetic, nou construit, precizează reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Înscriindu-se în ansamblul manifestărilor desfăşurate în anul 2019, declarat de către Patriarhia Română ,,An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”, sfințirea așezământului cultural-catehetic al parohiei Văleni a fost oficiată luni, 17 iunie, în ziua de prăznuire a Sfintei Treimi, de către IPS Ioachim, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, sub protia preotului Dragoș Alexandru Munteanu, protopop al Protoieriei Roman. La acest moment de sărbătoare, precum și la Sfânta Liturghie arhierească au fost prezenți numeroși credincioși, alături de care s-au aflat și reprezentanți ai autorităților locale.

„Prin strădania vrednicului părinte Gheorghe Ouatu, care a beneficiat de sprijinul comunității, s-a ridicat aici, între anii 2017 – 2019, un așezământ cultural cu specific muzeal, organizat pe două secțiuni: istorie și etnografie, în care sunt adunate, păstrate și expuse podoabe și obiecte bisericești de valoare, vestigii arheologice și etnografice, care atestă statornicia, lucrarea și vrednicia înaintașilor noștri pe meleaguri nemțene. În acest context, Ierarhul de la Roman a adresat un cuvânt de învățătură creștinilor prezenți, prin care i-a îndemnat la păstrarea identității culturale și religioase. La final, toți ctitorii au primit distincții de vrednicie, iar preotul paroh a primit distincția de iconom stavrofor”, a precizat preotul Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0