Prima paginăActualitateNeamt

Sfaturi pentru vârstnici: evitaţi să deveniţi victime!

Dimensiune text

varstnici2Poliţistele din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au fost prezente în rândul persoanelor în vârstă din cadrul Centrului de Servicii Comunitare Crizantema şi Uniunea Pensionarilor şi Persoanelor Vârstnice – Neamţ, oferind recomandări pentru prevenirea victimizării acestora în cazul infracţiunilor de furt şi tâlhărie şi pentru a petrece liniştite sărbătorile de iarnă. Scopul acestor întâlniri a fost conştientizarea şi responsabilizarea cu privire la importanţa adoptării măsurilor de siguranţă.

Poliţiştii recomandă să fiţi vigilenţi şi să aveţi grijă la ceea ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, evitând preocupările care vă distrag atenţia – transmiterea de mesaje sau vorbitul la telefon. Evitaţi să vă deplasaţi pe alei întunecate, străzi necirculate; păstraţi-vă poşeta în faţa dumneavoastră, lipită de corp, protejată cu unul dintre braţe; evitaţi să vă afişaţi în mod excesiv cu obiecte de valoare. În cazurile în care vă deplasaţi pe trotuarul unei străzi circulate, în apropierea zonei carosabile, păstraţi poşeta pe umărul opus. Manifestaţi prudenţă faţă de persoanele care vă abordează sub diverse pretexte sau încearcă să vă distragă atenţia: păstraţi o distanţă care să vă dea siguranţă. Dacă vă simţiţi urmăriţi, cereţi ajutorul unei persoane de încredere sau anunţaţi urgent poliţia. Atunci când trebuie să ieşiţi pe stradă la o oră târzie, vă recomandăm să faceţi acest lucru doar însoţiţi de o altă persoană care vă poate sprijini în cazul în care sunteţi în pericol.

În cazul în care deveniţi victima unei infracţiuni de tâlhărie, dacă sunteţi într-un spaţiu deschis şi există persoane în jurul dumneavoastră, strigaţi după ajutor. În cazul în care agresorul este agresiv, nu-i opuneţi rezistenţă şi renunţaţi la bunurile vizate de acesta. Încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorilor – înălţime, conformaţie, culoarea ochilor, culoarea părului, semne particulare, îmbrăcăminte, în ce direcţie s-au îndreptat, felul cum vorbesc. Anunţaţi imediat Poliţia prin numărul unic de urgenţă 112.

COMENTARII

WORDPRESS: 0