Prima paginăActualitate

Sfaturi pentru 1 Mai liniștit

Dimensiune text

Minivacanța de 1 Mai nu este perioadă de odihnă pentru polițiști. Aceștia vor acționa în cele patru zile pentru prevenirea și combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniștea cetățenilor.

 

 

Pentru ca sejurul de 1 Mai să fie petrecut fără evenimente neplăcute, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române recomandă să aveți în vedere cîteva măsuri de autoprotecție.

Întrucît după vacanță se revine la domiciliu, trebuie avut grijă ca locuința să fie în siguranță pînă la întoarcere. Pentru aceasta, este bine să spuneți numai persoanelor de încredere cînd plecați de acasă, să rugați un vecin de încredere să țină sub observație casa și să anunțe imediat poliția dacă observă o persoană suspectă care staționează fără motiv în fața ușii sau care încearcă să descuie ușa, să închideți și asigurați la plecare toate ușile și geamurile casei, ușa de la balcon, geamul de aerisire de la baie, să nu lăsați în casă obiecte de mare valoare sau bani, acestea fiind principalele „atracții” pentru hoți, și să lăsați o lumină aprinsă sau un radio pornit în locuință, deoarece acestea pot deruta eventualii musafiri nepoftiți.

În situația deplasării în minivacanță cu autoturismul, se recomandă ca, atunci cînd opriți, fie și doar pentru un scurt popas, să nu lăsați cheile în contact și să închideți portierele și geamurile. Trebuie avut în vedere că obiectele de valoare lăsate la vedere în mașină pot fi tentante pentru hoți. În mașină nu trebuie lăsate niciodată actele autoturismului, bani sau alte documente importante, iar parcarea trebuie să fie făcută în locuri special amenajate și luminate. De asemenea, e bine ca solicitarea ajutorului de către persoane necunoscute să fie tratată cu prudență.

Pe perioada sejurului, la destinație, bagajele nu trebuie lăsate nesupravegheate în gară, în parcare sau la hotel. Este recomandat ca taxiurile fără însemne de firmă ori aparate de taxare să fie evitate. Copiii nu trebuie lăsați nesupravegheați și este bine să fie însoțiți la cumpărături. Banii și bunurile de valoare trebuie păstrate în seiful hotelului, iar la plajă sau la picnic bunurile trebuie supravegheate. În camera de hotel, nu este indicată permiterea accesului unor persoane necunoscute sau cunoscute ocazional. De asemenea, trebuie evitate persoanele turbulente sau în stare de ebrietate.

Pentru cei care vor petrece minivacanța de 1 Mai în străinătate, se recomandă să se intereseze din timp cu privire la legislația țării respective, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor sau consulatelor țării noastre din statele respective și cu privire la moneda de schimb. Cei care vor călători cu avionul, pe eticheta bagajelor vor trece doar numele și numărul de telefon, nu și adresa. Mare atenție și în alegerea agenției de turism de la care se vor achiziționa biletele pentru sejurul mult visat. Uneori, prețurile tentante, ofertele „generoase” pot fi înșelătoare.
Foarte important, pentru orice infracțiune trebuie apelat numărul unic de urgență 112.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0