HomeReligie

Sfântul Spiridon, cinstit la Biserica „Precista Mare”

Biserica „Precista Mare” din Roman îşi sărbătoreşte sâmbătă, 12 decembrie, al doilea hram, în ziua când ortodoxia îl cinsteşte pe sfântul ierarh Spiridon. Programul slujbelor începe vineri, 11 decembrie, la orele 17.00, când credincioşii sunt aşteptaţi la biserică să participe la vecernia şi litia sfântului Spiridon. Sâmbătă, 12 decembrie, credincioşii vor asista după slujbă la pomenirea ctitorilor Bisericii „Precista Mare”.

Slujba de duminică va fi oficiată de ÎPS Ioachim, arhiepiscop de Roman şi Bacău, şi de un sobor de preoţi din Protopopiatul Roman. La liturghie sunt invitaţi academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici şi Larenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

„Ca un răspuns la evlavia credincioşilor romaşcani faţă de sfântul ierarh Spiridon, anul acesta, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Ioachim, s-a reluat cererea către biserica din Corfu, aceea de a intra în posesia unui papuc al sfântului, şi am fost desemnaţi ca primitori ai acestui mare dar. Papucii săi se schimbă anual şi se împart unor biserici cu hramul sfântului din întreaga ortodoxie. Papucelul va fi primit astăzi la biserică şi va rămâne pentru totdeauna aici, pentru ca toţi cei ce au evlavie către sfântul Spiridon să poată să se roage şi să ceară sfântului să le vină în ajutor întru vindecarea lor”, a precizat preot Dan Alexandru Antoce, parohul Bisericii „Precista Mare”.

Cine a fost sfântul Spiridon?

spiridon 01Sfântul Spiridon s-a născut pe la anul 270, în Askia, Cipru, în vremea împăratului Constantin cel Mare, trăind până pe la jumătatea secolului IV. Numele său vine de la un cuvântul „spiris”, care în greacă înseamnă „coşuleţ”. În tinereţe, a fost păstor de oi. Soţia sa a murit de timpuriu. Acest trist eveniment l-a făcut să îmbrace schima monahală, devenind, ulterior, şi păstor de suflete, ca episcop al Trimitundei, fără a abandona, însă, nici oile, pe care a continuat să le ducă la păscut.

În timpul persecuţiilor sub împăratul Maximian (295 dH), sfântul a fost arestat şi exilat. În anul 325 dH, a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, unde a uimit pe mulţi cu simplitatea cu care a explicat credinţa ortodoxă. Fără prea multă carte, sfântul a reuşit să convertească un mare filozof al vremii de la arianism la ortodoxie, uimind pe toţi cei prezenţi la Sinodul de la Niceea. El a explicat unitatea şi diversitatea Sfintei Treimi, ţinând în mână o cărămidă şi spunând, simplu, că este formată din trei elemente esenţiale, şi anume foc, pământ şi apă. În timp ce vorbea, după ce a făcut semnul Sfintei Cruci şi a rostit cuvintele „În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh”, s-a aprins focul în partea de sus a cărămizii şi a început să curgă apa din partea de jos. Cărămida a fost aleasă de sfântul Spiridon ca simbol şi imagine a Sfintei Treimi, focul fiind semnul Tatălui, lutul, al Fiului Întrupat, ia apa care a curs este simbolul Duhului Sfânt, revărsat peste lume.

În vreme de secetă, Sfântul Spiridon a adus pe pământ ploaie. Alteori, prin rugăciunea lui, a oprit ploaia cea peste măsură. A pus capăt foametei puse la cale de vânzătorii de grâu, dărâmându-le hambarele în care ţineau grâul.

Sfântul Spiridon şi-a trăit mare parte din viaţă în Cipru, unde s-a şi săvârşit în anul 348 dH, fiind îngropat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Trimitunda.

Comentarii

WORDPRESS: 0