HomeSocialReligie

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi, cinstit de ortodocşi

Sfântul Ilie a trăit în secolul al IX-lea înainte de Hristos şi este ocrotitorul aviatorilor şi patronul ploilor.

Biserica Ortodoxă îl celebrează sâmbătă, 20 iulie, pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. În timpul vieţii, Sfântul Ilie a făcut multe minuni, iar după moarte a fost ridicat la cer într-un car de foc. El este ocrotitorul aviatorilor şi patronul ploilor. În cultura populară, Sfântul Ilie este cunoscut drept călătorul în căruţa de foc, aducătorul de grindină şi purtătorul de trăsnete. Atunci când plouă sau tună, bătrânii spun că Ilie se plimbă pe cer în carul său de foc şi împarte ploaia şi furtuna. Tot bătrânii spun că de „Sântilie” nu se munceşte, de teamă ca ploile şi grindina să nu facă pagube.

Sfântul Ilie a trăit în secolul al IX-lea înainte de Hristos. Pe vremea aceea, împărăţea peste Israel împăratul Ahab, acesta urmând în răutate celorlaţi împăraţi închinători la idoli. Văzând Ilie atâta rătăcire de la dreapta credinţă şi atâta orbire şi întunecare, umplându-se de râvnă dumnezeiască, s-a dus înaintea lui Ahab şi, după ce l-a mustrat pentru nebunia şi idolatria lui, l-a ameninţat, atât pe el, cât şi pe poporul cel orbit şi înşelat de el, că vor fi pedepsiţi cu mare grozăvie de către Dumnezeu: „În aceşti ani nu va fi nici rouă, nici ploaie!”. Odată cu aceste cuvinte, s-a încuiat cerul şi s-a făcut secetă mare, încât nici o picătură de ploaie sau rouă n-a căzut de sus pe pământ timp de trei ani şi jumătate.

Biserica ce are hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, din cartierul Nicolae Bălcescu

Biserica ce are hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, din cartierul Nicolae Bălcescu

Apoi au urmat nerodirea pământului, lipsa de hrană şi foametea. Ahab l-a ameninţat pe Ilie cu moartea. Din această cauză, proorocul Ilie a fost nevoit să stea ascuns până au trecut anii de secetă. Ascunzătoarea sa a fost, mai întâi, aproape de o apă. Acolo a fost hrănit de corbii care-i aduceau zilnic pâine. A stat şi în casa unei văduve din Țara Feniciei. Drept răsplată pentru că a fost hrănit cu bruma de făină şi ulei pe care această femeie le avea în casă, Ilie i-a înviat copilul care îi murise. Ilie a prezis regelui Ahab şi soţiei sale că vor muri de moarte înfricoşătoare, ceea ce s-a şi întâmplat.

Pe vremea Mântuitorului, opt veacuri mai târziu, renumele lui Ilie era atât de mare printre evrei încât, de mai multe ori, asupra lui Ioan Bătezătorul, ca şi a lui Isus însuşi, a planat bănuiala că ar fi fost reîntrupări ale proorocului din vechime. La Schimbarea la Faţă a Domnului, petrecută în Tabor, Evanghelia ne spune că Moise şi Ilie s-au arătat de-a dreapta şi de-a stînga lui Hristos, cutremurându-i pe Petru, Iacov şi Ioan, cei trei ucenici care îl însoţeau. Conform unei vechi tradiţii, Ilie va reveni la sfârşitul veacurilor, ca martor şi vestitor al Parusiei, înaintemergător al celei de-a doua veniri a Domnului. Reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie în gura peşterii sale, fie în carul de foc cu care a fost răpit la cer, cu Elisei ca martor şi urmaş al său, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul este, în calendarul bisericesc, ca şi în tradiţia populară, personajul din Vechiul Testament cel mai drag şi mai familiar conştiinţei creştine de pretutindeni. Prin îndelungata sa vieţuire în pustie, Ilie este socotit şi protopărintele monahismului creştin.

Numele în sine al Sfântului Ilie este purtător de înaltă semnificaţie religioasă: continuator al numelui biblic Elijahu, alcătuit din cele două numiri predilecte ale lui Dumnezeu în limba ebraică, El şi Jahve. Lăcaşul de cult din Roman care îşi serbează sâmbătă hramul este biserica din cartierul Nicolae Bălcescu.

Comentarii

WORDPRESS: 0