Prima paginăSocialSanatate

Servicii stomatologice decontate din nou

Dimensiune text

Noul pachet de servicii medicale va cuprinde consultaţii de prevenire şi igienizare la copii, precum şi proteze gratuite pentru pensionarii peste 65 de ani, cu venituri sub 740 de lei.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că, anul acesta, vor fi decontate din nou tratamente la cabinetele stomatologice, odată cu noul pachet de servicii medicale care va intra în vigoare la 1 aprilie, însă numai în anumite condiţii. Conform acestor reguli, pachetul de servicii de bază oferit la medicii dentişti cuprinde consultaţii preventive şi igienizare, care se pot face o dată pe an, pentru pacienţii cu vârste între şase şi 14 ani. Pentru cei cu vârste cuprinse între şase şi 89 de ani, se poate face o singură dată sigilarea dinţilor, astfel încât să fie prevenite cariile, iar pentru persoanele trecute de 65 de ani, cu venit sub 740 de lei, se suportă de către stat o proteză totală sau parţială din acrilat, pacientul având acest drept doar o dată la zece ani. Și reparaţia protezei se face gratis pentru persoanele trecute de 65 de ani, dar tot o dată la un deceniu. Cu excepţia acestor servicii, orice alt serviciu dentar ar avea nevoie un pacient va fi contra cost.

Această decizie a ministerului Sănătăţii vine după ce, în 2013, s-a sistat acordarea finanţării pentru serviciile stomatologice, motiv pentru care orice tratament la astfel de cabinete s-a făcut numai pe bani.

Potrivit medicilor stomatologi din Roman, de cele mai multe ori, prima vizită a unui copil în cabinet are ca motiv durerea, nicidecum prevenţia. Foarte puţini copii vin împreună cu părinţii doar la un control, şi asta pentru că puţini părinţi au înţeles că prevenţie mai multă înseamnă intervenţie mai puţină din partea medicului stomatolog.
Medicii stomatologi consideră că motivul pentru care părinţii nu îşi duc copiii la un astfel de cabinet este fie lipsa banilor, fie pentru că nu vor să îl facă pe copil să sufere. Copilul trebuie familiarizat de mic cu cabinetul de medicină dentară. El trebuie să înţeleagă că merge la cabinet spre binele lui şi nu trebuie adus doar atunci când doare. Dacă primele vizite în cabinet înseamnă o discuţie cu copilul, un periaj profesional sau, cel mult, un detartraj ultrasonic sau o sigilare a unui molar, copilul va căpăta încredere atât în medic şi părinţi, cât şi în el, va conştientiza că grija zilnică pentru dinţii lui are ca şi rezultat intervenţii minime din partea dentistului, iar vizita în cabinet va fi mereu plăcută şi un prilej de a descoperi, în joacă, ceva nou.

COMENTARII

WORDPRESS: 0