Prima paginăSanatate

Servicii medicale în plus pentru neasigurați

Dimensiune text

Gravidele vor fi, în mod special, avantajate, deoarece vor putea beneficia de mai multe consultaţii.

Printr-un proiect de hotărâre, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a introdus câteva noutăţi în pachetul minimal de servicii acordat pacienților neasiguraţi.

Cea mai importantă modificare constă în introducerea, în pachetul minimal de servicii medicale, a consultaţiilor pentru supravegherea evoluţiei sarcinii şi lăuziei. Din momentul în care va intra în vigoare noul pachet de servicii medicale, o gravidă va avea dreptul la o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere. Până acum, gravidele beneficiau de următoarele consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei: luarea în evidenţă în primul trimestru; supravegherea, lunar, din luna a treia, până în luna a şaptea; supravegherea, de două ori pe lună, din luna a şaptea până în luna a noua, inclusiv; urmărirea lehuzei la externarea din maternitate – la domiciliu şi urmărirea lehuzei la patru săptămâni de la naştere. În cadrul supravegherii gravidei se fac şi promovarea alimentaţiei exclusive la sân a copilului până la vârsta de şase luni şi continuarea acesteia până la minimum 12 luni, precum şi testarea pentru HIV şi hepatită de etiologie virală cu virus B şi C.

În asistenţa medicală spitalicească, persoanele neasigurate pot fi, în prezent, internate numai pentru urgenţe medico-chirurgicale. Noul proiect prevede şi spitalizarea în regim de zi a pacienţilor care au nevoie de tratament în afecţiuni ce nu necesită izolare. Modificările propuse au vizat asigurarea accesului pacienţilor la servicii medicale cu impact în sănătatea publică, cum ar fi, de exemplu, tratamentul rabiei.

Pacienţii neasiguraţi beneficiază de servicii medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, supraveghere şi depistare de boli cu potenţial endemo-epidemic, consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei, consultaţiile de planificare familială, servicii de prevenţie şi activităţi de suport.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0