Prima paginăActualitate

Sergiu Nicolaescu a trecut cu „Orient Express”-ul prin Roman

Dimensiune text

Mii de romaşcani au crescut cu filmele regretatului regizor Sergiu Nicolaescu. Marele nume al cinematografiei româneşti a stat în Roman, în perioada filmărilor peliculei „Orient Express”. Un jurnalist al Ziarului de Roman a avut privilegiul unui  interviu cu marele regizor.

 

Foto: Sergiu Nicolaescu şi echipa de filmare a peliculei „Orient Express”, la Roman, în decembrie 2003 

 

Moartea marelui regizor şi actor Sergiu Nicolaescu a îndoliat generaţii întregi care au crescut cu filmele sale. Dincolo de controverse, Sergiu Nicolaescu a lăsat o moştenire cinematografică incontestabilă. Fime precum „Nemuritorii”, „Mihai”, „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”, „Pistruiatul” şi „Ultimul cartuş” au aprins imaginaţia a sute de mii de români.

Pentru scurtă durată, Sergiu Nicolaescu a avut legături şi cu oraşul Roman. Pe durata filmării peliculei „Orient Express”, filmări care s-au făcut la conacul din Miclăuşeni, judeţul Iaşi, regizorul Sergiu Nicolaescu, împreună cu alţi actori importanţi din cinematografia românească, au fost cazaţi câteva zile la Hotelul Roman. Romaşcanii care l-au cunoscut îşi aduc aminte că era un om care şi-a dus pasiunea pentru film până la extrem.

 

O viaţă dedicată filmului

 

Pe 7 decembrie 2003, în jurul orei 23, echipa de filmări a filmului „Orient Express” s-a întors de la Miclăuşeni şi s-a cazat la Hotelul Roman. Printre cei care au înnoptat la Roman se aflau Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Dinică şi Florin Zamfirescu. Managerul hotelului, Lenuţa Nuşa Chiriac, îşi aduce aminte că artistul era un om extrem de modest şi, pur şi simplu, absorbit de munca sa. „Era un om simplu, care nu avea aere de vedetă şi nici pretenţii extravagante. Noi ne-am străduit să-i oferim cele mai bune servicii. Era extrem de atent la detalii şi îi plăcea confortul. Fiind atent la detalii, şi îmbrăcămintea sa era impecabilă. Era foarte preocupat de munca sa. Gheorghe Dinică era cel responsabil cu glumele şi în întreaga echipă se simţea un aer de colegialitate şi relaxare. Din câte am văzut atunci, mi s-a părut un om extrem de preocupat de munca sa, de tot ceea ce înseamnă film. Chiar când servea masa, discuta despre filmări sau cerea să vizioneze anumite cadre care nu i se păreau în regulă. Oricum, impresia mea a fost că este un om care ştie ce vrea şi face tot posibilul pentru a-şi îndeplini obiectivul” a rememorat Lenuţa Nuşa Chiriac.

Aceasta îşi mai aduce aminte că, atunci, proaspăt deschisa spălătorie a hotelului a fost pusă la grea încercare, din cauza numărului mare de elemente de recuzită ce trebuiau curăţate.

 

Politician echilibrat

 

Din punct de vedere politic, colegii săi, printre care şi senatorul Ioan Chelaru, spun că politicianul Sergiu Nicolaescu avea o atitudine  echilibrată invidiată  de mulţi.
Eu l-am cunoscut pe regretatul senator Sergiu Nicolascu în 1995, când făcea parte din Comisa de Apărare a Senatului. Toţi îl priveam cu foarte mult respect, datorită carierei strălucite în cinematografie. În ultimii patru ani, când s-a reîntors în politică şi a condus Comisia de Cultură a Senatului, am observat un echilibru interior foarte greu de atins. A fost întotdeauna un om cu viziuni de stânga şi nu a trădat niciodată partidul. Emana forţă, era tolerant, îi asculta pe toţi. Funcţiona ca un ceas elveţian. A fost un coleg foarte bun„, a mărturisit senatorul Ioan Chelaru.

 

Experienţă de neuitat pentru un jurnalist romaşcan, faţă în faţă cu Sergiu Nicolaescu

 

În decembrie 2003, aveam aproape doi ani de când lucram în presă, deci eram, cum se spune, „boboc”. Am fost trimis la Hotel Roman, împreună cu un coleg, să le luăm interviuri regizorului Sergiu Nicolescu şi actorilor Gheorghe Dinică şi Florin Zamfirescu. Pentru cei care au crescut cu filmele sale, să te întâlneşti cu „Andrei”, din „Pistruiatul”, era un eveniment cu totul special. L-am găsit pe Sergiu Nicolaescu în holul hotelului. Analiza cadre şi discuta despre unghiuri şi lumini. De emoţie, era să-l salut „Domnu’ Andrei”. A răspuns scurt şi discret la întrebări. A preferat să vorbească mai mult despre filmul „Orient Express” şi despre distribuţia sa. După ce a mai dat câteva indicaţii tehnice, Sergiu Nicolescu s-a retras, motivând că nu vrea să fie el cel care „iese în faţă”, ci adevăratele vedete din film, şi anume echipa de actori. Am vorbit cu fiecare dintre ei, dar cele mai vii emoţii şi amintiri le voi păstra despre marele regizor Sergiu Nicolaescu. Alături de Gheorge Dinică şi Florin Zamfirescu, regizorul Sergiu Nicolaescu i-a mai inclus în film pe Maia Morgenstern, Vlad Zamfirescu, Cristian Sofron, Imola Kezdy şi Daniela Nane.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • marcela m. 8 ani

  Referitor la unele aprecieri negative la adresa defunctului…
  LA 23 DE ANI DE LA REVOLUTIE, INCA MAI PUTEM REGRETA VALORILE CREATE (CUM ZIC UNII, GEN C.T.P.) PE VREMEA COMUNISMULUI: S.NICOLAESCU, GH.DINICA, PIERSIC, AMZA PELLEA, STEFAN IORDACHE, DEM RADULESCI, PINTEA, PAUNESCU SI LISTA POATE CONTINUA.
  DAR ATENTIE!
  CE VOM FACE PESTE 30 – 40 DE ANI CAND VOM SPUNE: A MURIT FLORIN SALAM, NICOLAE GUTA, SANZIANA, ŢONCIU, GIGI BECALI, COLUMBEANCA SAU OANA ZAVORANU?
  DUCEM ACUM LIPSA DE MARE VALORI SI-L BLAMAM PE SERGIU NICOLAESCU? Vai de natia noastra!

  Sa nu uitam că şi Eminescu era contestat de Macedonski!