În şedinţa Senatului de luni, 19 octombrie, senatorul PSD de Neamţ Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului, a adresat în plen o întrebare ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, despre situaţia alocării de fonduri pentru finalizarea lucrărilor de consolidare, restaurare şi protecţie a Clubului Copiilor şi Elevilor din municipiul Roman.
„Vă aduc la cunoştinţă situaţia actuală a Clubului Copiilor şi Elevilor din municipiul Roman, judeţul Neamţ, care se află într-un stadiu avansat de degradare şi pentru care sunt necesare, în regim de maximă urgenţă, lucrări de consolidare, restaurare şi protecţie a clădirii, spre a putea asigura condiţiile necesare în ceea ce priveşte, calitatea şi eficienţa actului educaţional şi de formare a preşcolarilor şi a elevilor.
Clubul Copiilor şi Elevilor a fost înfiinţat încă din anul 1957, desfăşurându-şi activităţile într-o clădire ce aparţinea Comunităţii Armene din Roman. În anul 2008, Comunitatea Armeană a revendicat clădirea, motiv pentru care conducerea Clubului a fost nevoită să găsească un alt spaţiu în care să-şi poată desfăşura activităţile.
Noul sediu al unităţii de învăţământ este o şcoală mai veche din oraş, şi anume Şcoala nr. 2, din strada Sucedava nr. 145, dar care, se află într-o stadiu avansat de degradare. Pentru a putea organiza în condiţii optime şi de siguranţă a activităţilor destinate formării şi dezvoltării aptitudinilor preşcolarilor şi a elevilor, conducerea unităţii a demarat un proces de reabilitare a clădirii, concretizat prin contractarea unor servicii în valoare de 1.337.494 de lei, vizând lucrări de arhitectură şi rezistenţă, instalaţii sanitare interioare, instalaţii termice interioare si instalaţii electrice interioare.
Conform memoriului nr. 83/14.10.2015, primit la Cabinetul senatorial, de la domnul profesor Ilie Boloca, în calitate de director al Clubului, reabilitarea imobilului a fost deseori întreruptă, din lipsa finanţării, suma necesară finalizării proiectului fiind de 800.000 de lei. În condiţiile în care lucrările de reparaţii şi modernizare ale imobilului nu vor fi reluate cât mai curând, investiţia deja făcută va fi pierdută, din cauza deteriorării accentuate a întregii clădiri.
Subliniem faptul că interesul comunităţii locale în ceea ce priveşte activitatea Clubului este foarte mare, fapt confirmat şi prin numărul de 1.004 preşcolari şi elevi (ciclurile primare, gimnaziale şi liceale) înscrişi la cursurile gratuite, vizând o arie extinsă a aptitudinilor copiilor: cursuri de karting, informatică, muzică, pictură, artă decorativă, design vestimentar, jocuri logice, gimnastică ritmică, dansuri populare şi moderne.
Din dorinţa de a oferi şi de asigura un act educaţional de calitate şi care să vină în sprijinul dezvoltării copiilor, conducerea Clubului a decis continuarea activităţilor în cadrul Liceului cu Program Sportiv – Corpul C, ca o soluţie provizorie, astfel încât să nu întrerupă activităţile aflate în desfăşurare, ţinând cont, mai ales, şi de condiţiile de siguranţă şi de igienă care trebuie oferite copiilor participanţi la cursuri.
Stimate domnule ministru, care sunt măsurile pe care le veţi întreprinde în vederea finalizării lucrărilor de consolidare, restaurare şi protecţie a Clubului Copiilor şi Elevilor din municipiul Roman, judeţul Neamţ, spre a putea asigura condiţiile necesare în ceea ce priveşte calitatea şi eficienţa actului educaţional, de formare şi de dezvoltare a preşcolarilor şi a elevilor? Solicit răspuns scris”, a declarat, în şedinţa Senatului de luni, senatorul Ioan Chelaru.
Comentarii