HomePolitica

Senatorul Ioan Chelaru a fost reales vicepreşedinte al Senatului

Plenul Senatului a votat, marţi, noul Birou Permanent, format din preşedinte, patru vicepreşedinţi, patru secretari şi patru chestori, cu respectarea ponderii numărului de senatori ai fiecărui grup faţă de numărul total de membri.

Senatorul colegiului uninominal 2 din Circumscripţia electorală numărul 29 Neamţ, Ioan Chelaru, a fost reales marţi, 1 septembrie, în plen, în funcţia de vicepreşedinte al Senatului. Experienţa sa profesională i-a convins pe colegii săi din Senat să îl voteze în unanimitate, prin vot secret.

„Au fost alegeri, ca la începutul fiecărei sesiuni parlamentare. S-a ales conducerea şi la Senat, şi la Camera Deputaţilor. Sunt schimbări, iar parte din această conducere a fost schimbată, la propunerea colegilor senatori. Au fost alegeri şi avem o componenţă, în mare parte nouă, a structurii de conducere. Probabil că ai mei colegi au apreciat şi experienţa pe care o am în domeniu, şi modul în care am condus acest for important al ţării, de când sunt vicepreşedintele Senatului. Eu, cu pregătirea profesională pe care o am, cu experienţa politică, profesională, în justiţie şi în legislativ, cred că i-am convins pe colegi că pot să rămân în structura de conducere. Am candidat şi am fost singurul care a reuşit să obţină votul secret în unanimitate”, a declarat senatorul Ioan Chelaru.

Biroul Permanent al Senatului, pentru a doua sesiune a anului 2015, este constituit din: preşedinte – Călin Popescu-Tăriceanu (LC-ALDE), vicepreşedinţi – Teodor Atanasiu (PNL), Ioan Chelaru (PSD), Augustin Constantin Mitu (PSD), Vasile Nistor (LC-ALDE), secretari – Ion Simeon Purec (PSD), Ion Rotaru (PSD), Mario Oprea (PNL), Alexandru Pereş (PNL) şi chestori – Cristian Bodea (PNL), Niculae Bădălău (PSD), Neculai Bereanu (PSD) şi Attila Verestoy (UDMR).

Marţi, după alegerea membrilor Biroului Permanent, senatorii au trecut la dezbaterea iniţiativelor legislative înscrise pe ordinea de zi. Unul dintre cele mai importante proiecte a fost Legea privind noul Cod Fiscal.

„Activitatea la nivelul Senatului a început şi este foarte grea. Deja, ieri, pe proiecte, am aprobat Codul Fiscal – Codul de procedură fiscală l-am aprobat sesiunea trecută – şi sper ca, după ce Codul va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor, preşedintele să promulge legea, care cuprinde un TVA redus şi anumite facilităţi pentru oamenii de afaceri. Pregătim, de asemenea, o nouă lege a salarizării, în principal pentru bugetari, dar ţinând cont de faptul că toţi cei care prestează o muncă utilă trebuie să primească şi un salariu corespunzător. Încercăm să nu neîndreptăţim pe nimeni, în raport cu bugetul pe care îl putem avea pentru salarii. Există şi alte acte normative foarte importante în dezbateri – cum ar fi cele privind reforma în Sănătate şi în Învăţământ”, a precizat Ioan Chelaru, vicepreşedintele Senatului.

Unul dintre principalele puncte din noul Cod Fiscal se referă la reducerea în trepte a TVA, la 20%, din 1 ianuarie 2016, şi la 19%, un an mai târziu.