Șeful Serviciului de Ambulanță Județean Neamț, reținut de DNA

HomeActualitate

Șeful Serviciului de Ambulanță Județean Neamț, reținut de DNA

Vineri, 20 mai, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 mai 2022, a inculpaților: Dan Dorin Morenciu, manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată, Elena Preda și Maria Luminița Rozoschi, asistente șefe în cadrul SAJ Neamț, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată.

Conform DNA, în ordonanțele procurorilor se arată că în cauză există date și probe care conturează faptul că, în perioada 2 – 10 mai, inculpatul Dan Dorin Morenciu, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celor două subalterne (una dintre ele, respectiv inculpata Rozoschi Maria Luminița, fiind desemnată să organizeze un examen) ar fi pretins de la opt persoane câte 5.000 euro pentru a fi declarați admise în contextul menționat mai sus. Concursul respectiv viza ocuparea posturilor pe o perioadă nedeterminată, pentru personalul sanitar și sanitar auxiliar care a ocupat fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă determinată, în perioada stării de alertă.

„La data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin a primit pe o strada din municipiul Piatra Neamț, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. De precizat este faptul că, independent de înțelegerea avută inițial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins și primit de la cele opt persoane suma de 6.000 euro/persoană, și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial. Diferența de 8.000 de euro din cei 48.000 de euro, bani primiți de inculpata Preda Elena în maniera de mai sus, i-ar fi fost remiși inculpatei Rozoschi Maria Luminița tot în data de 18 mai 2022, în sediul SAJ Neamț, fiind identificați de procurorii anticorupție ca urmare a unei percheziții corporale”, precizează reprezentanții DNA.

Inculpaților Dan Dorin Morenciu, Elena Preda și Maria Luminița Rozoschi li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile articolului 309 Cod de procedură penală. Vineri, 20 mai, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și al Direcției de Operațiuni Speciale.

„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai arată comunicatul DNA.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0