Prima paginăRural

Sediul Primăriei Văleni va fi reabilitat

Dimensiune text

Clădirea în care își desfășoară activitatea Primăria și Poliția Văleni va intra într-un proces de reabilitare. Imobilul a fost donat administrației publice locale de către cetățeanul englez Robert Michael de Styrcea, unicul moștenitor al boierului Stîrcea – Mocioni, care a revendicat mare parte din clădiri și suprafețe însemnate de teren din comuna Văleni.

 

Clădirea este veche, acoperită cu plăci de azbociment. Este necesară o reabilitare complexă a imobilului, inclusiv a acoperișului, deoarece ne plouă. Odată cu lucrările de reparații, vrem să înlocuim sistemul de încălzire cu sobe cu cel cu centrală termică„, a precizat Ionel Stoleru (foto), primarul comunei Văleni.

Alte două proiecte vizează domeniul educației și așteaptă finanțare: continuarea lucrărilor la noua școală din Văleni și construirea unei grădinițe pentru trei grupe de preșcolari. Lucrările de construcție ale noului sediu al școlii, începute în 2008, s-au oprit după prima rundă de finanțare. „Am discutat cu noul inspector școlar general Viorel Stan despre situația de la Văleni și mi-a dat asigurări că voi fi sprijinit pentru ca acest proiect să continue„, a spus primarul comunei Văleni.
Investiția este estimată la 2.992.357 lei și va fi realizată din bani guvernamentali. Tot de fonduri de la stat depinde și proiectul de construcție a unei unități școlare cu trei săli de clasă pentru preșcolari. Construcția grădiniței va fi realizată prin Programul pentru Reforma Educației Timpurii.

Autoritățile locale au depus și două proiecte de asfaltare a drumurilor Văleni – Tupilați, pe o distanță de 3,8 kilometri, și Moreni – Munteni, pe 2,5 kilomteri. „Proiectele au fost depuse la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și declarate eligibile, dar nu știu dacă vor mai primi finanțare vreodată„, a declarat primarul Stoleru.

Nici fondurile la bugetul local nu sînt generoase. Autoritățile locale au fost nevoite să sisteze lucrările de amenajare a noului parc de agrement, situat între satele Moreni și Văleni. „Am încercat să amenajăm un parc, deoarece parcul dendrologic a intrat în proprietatea boierului Stîrcea, iar proiectul depus la Ministerul Mediului pentru înființarea unui parc nu a primit finanțare. Am încercat realizarea acestui parc și cu sprijinul cîtorva sponsori, care ne-au asigurat de sprijinul lor, dar se pare că aceștia traversează o perioadă dificilă și nu ne pot ajuta pentru moment„, a spus edilul comunei.

COMENTARII

WORDPRESS: 0