Joi, 25 februarie, cei 21 de consilieri locali au fost convocați în ședință ordinară, pe ordinea de zi fiind 21 de proiecte, din care trei au fost retrase (proiectele 13, 16 și 19), ordinea de zi putând fi consultată la adresa https://primariaroman.ro/consiliu_local/sedinta-ordinara-a-consiliului-local-roman-din-25-februarie-2021/.
Din păcate, cu tot cu punctajul realizat de aparatul Consiliului Local, nu vă putem reda exact cum s-a votat pe fiecare proiect. Asta deoarece unii dintre consilieri nu au votat inițial, apoi la repetarea votului au ridicat mâna pentru. Așa s-a întâmplat la proiectul privind acordarea de tichete sociale persoanelor cu handicap și pensionarilor ale căror venituri nu depășesc 1.400 de lei. Viceprimarul Radu Samson a propus ca limita de venituri să fie cât salariul minim pe economie, de 1.386 lei, iar colegii de partid inițial nu au votat propunerea, însă la al doilea vot a trecut cu 12 voturi (PNL, USR, Pro România și două voturi de la PSD).
Un alt proiect la care voturile nu au ieșit a fost cel pentru desemnarea reprezentantului Municipiului Roman în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “ECO NEAMȚ”, unde PSD a solicitat să se cunoască dinainte cine îl va înlocui pe primar în cazul în care acesta nu poate fi prezent la ședință. Într-un final, proiectul a trecut cu abținerile de la PSD și Pro România.
La proiectul 20, privind modificarea și completarea HCL nr. 244/2020 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2021, poate cel mai important de pe ordinea de zi, consilierul USR-PLUS Ionuț Corbu a făcut un amendament. Din păcate, acesta nu se referea la acest proiect, ci la altul. Cu toate acestea, proiectul 20 a fost supus la vot cu amendamentul de la alt proiect și a trecut. Singurul consilier care s-a abținut a fost Teodora Baciu, de la IPM. Ulterior, la o oră și ceva, s-a supus la vot din nou proiectul 20, ca să nu existe discuții, bineînțeles fără amendamentul de la un alt proiect.
Cireașa de pe tort, dacă mai era cazul după atâtea brambureli, a fost la proiectul 17, unde se făcuse anterior un amendament, și unde trebuia să se stabilească reprezentantul Consiliului Local Roman în comisia de evaluare a ofertelor depuse pentru închirierea imobilelor aflate în proprietatea publică/privată a municipiului Roman și administrate de Direcția Administrare Piețe. După vot, care este unul secret, unul dintre supleanți a obținut doar 11 voturi, insuficiente. Reprezentanții Primăriei au vrut să-l „învestească”, însă tot consilierul Teodora Baciu le-a amintit că a mai existat un precedent prin care, pe același motiv, comisia nu a avut o perioadă supleant. După câteva discuții, mai toți au fost de acord că așa este corect și, ulterior, se va completa și lista cu supleanții, comisia putând funcționa.
Mai toată lumea a plecat de la ședință debusolată, dar important este că avem aleșii noștri.
Comentarii