Prima paginăNeamt

Ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț

Dimensiune text

Avînd în vedere fenomenele meteorologice determinate de creșterea temperaturilor și apariția efectelor caniculei asociată cu seceta hidrologică și cea pedologică, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit în ședință extraordinară, în data de 11 iulie, pentru a stabili o serie de măsuri în vederea diminuării potențialelor efecte negative ale creșterii temperaturilor, precum și ale fenomenelor hidrometeorologice periculoase ce se pot produce alternativ perioadelor caniculare, pe teritoriul județului Neamț.

 

În acest context, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț, prefectul Ilie Dumitru Haralambie Mitea (foto), a supus aprobării un plan de măsuri care trebuie luate urgent de către instituțiile implicate în gestionarea acestor situații, cît și de către toate autoritățile publice locale.
Măsurile vizează acțiunile care trebuie întreprinse în vederea combaterii efectelor cauzate de creșterile de temperatură care pot genera probleme în privința alimentării cu apă a populației, a sectorului industrial și pentru agricultură.
De asemenea, s-a solicitat intensificarea acțiunilor de informare a populației cu privire la regulile care trebuie respectate pentru prevenirea sau atenuarea producerii unor riscuri care pot avea consecințe asupra vieții și bunurilor populației (incendii, scăldatul în locuri neamenajate, riscul crescut de evoluție nefavorabilă asupra stării de sănătate în perioadele caniculare etc).

Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a solicitat comitetelor locale pentru situații de urgență să se întrunească în ședință extraordinară și să stabilească, pe plan local, acțiunile concrete pentru gestionarea eficientă a potențialelor situații de urgență ce se pot produce prin manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase.

În cadrul ședinței s-au stabilit o serie de măsuri specifice combaterii efectelor cauzate de temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă. Fiecare dintre cei implicați în gestionarea acestor situații cunosc acțiunile pe care trebuie să le întreprindă și îmi exprim convingerea că le vor pune în aplicare, în beneficiul cetățenilor pe care îi slujim. În altă ordine de idei, am solicitat Gărzii de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor și celorlalte instituții cu responsabilități să acționeze urgent și eficient în privința evitării poluării cu PET-uri și alte materiale a rîului Bistrița, respectiv a lacului Izvorul Muntelui. Nu este admisibil ca tabloul extrem de urît oferit cantitățile imense de poluatori de pe lac să pună în umbră peisajul minunat al zonei de care ar trebui să ne bucurăm fiecare dintre noi. Am solicitat măsuri ferme, inclusiv din partea primăriilor riverane, împotriva tuturor celor care contribuie la poluarea cursurilor de apă, indiferent că sunt persoane fizice, agenți economici sau unități turistice„, a declarat prefectul Ilie Dumitru Haralambie Mitea.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0