Prima paginăActualitateNeamt

Ședinţa de buget a CJ Neamţ, motiv de divorț în politică

Dimensiune text

Consilierii judeţeni şi presa au mers la CJ Neamţ pentru o şedinţă care s-a amânat cu câteva minute înainte de ora programată. Preşedintele CJ Culiţă Tărâţă spune că un ordin de sus, de la Guvern, a amânat şedinţa. Pesediștii sunt acuzați de peneliști că vor să ia bani de la primăriile PNL pentru a favoriza Primăria Piatra Neamț.

Ședinţa ordinară de luni a Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ nu a mai avut loc. Decizia de amânare a venit, însă, cu câteva minute înainte de ora 14.00, ora la care ar fi trebuit să înceapă şedinţa. Consilierii judeţeni – atât cei din Piatra Neamţ, cât şi cei din alte localităţi  ale judeţului s-au prezentat în urma convocării, cu trei excepţii – dar şi presa din judeţ, jurnaliştii din Roman asigurându-se la plecarea spre Piatra Neamţ, şi pe parcursul drumului străbătut în condiţii de iarnă, că nu s-a revocat întrunirea ce avea ca scop dezbaterea bugetului. 

sedi03Ordin de sus, strategie pentru a câștiga timp

Consilierii judeţeni s-au reunit în comisii, au discutat amendamente la proiectul de buget, dar, cu câteva minute înainte de începe şedinţa, secretarul judeţului, Daniela Soroceanu, a intrat în sala de şedinţe şi le-a transmis celor prezenţi că şedinţa se amână „din motive de vreme”. Aceasta a refuzat să dea o declaraţie pe această temă, spunând că instituţia are purtător de cuvânt. Iar purtătorul de cuvânt a dat din umeri, afirmând că nu ştia despre modificările de ultimă oră. Unii dintre consilierii judeţeni au preferat să se abţină de la comentarii, până la aflarea unui motiv al acestei amânări. În schimb, alţi consilieri nu şi-au ascuns indignarea faţă de situaţia creată. „Domnul preşedinte a amânat şedinţa pentru că, spune dânsul, a avut loc o şedinţă la Guvern şi s-a decis amânarea tuturor şedinţelor din motive deosebite. Mai multe nu ştiu, am fost anunţaţi în ultimele cinci minute. Colegii consilieri au venit din toate colţurile judeţului. Amânarea a fost un pic forţată”, a declarat Dan Manoliu, vicepreşedinte (PSD) al Consiliului Judeţean Neamţ.

„Este o decizie nejustificată. Am fost prezenţi marea majoritate a consilierilor, amânarea a fost incorectă”, a afirmat Cristian Tomuleţ, consilier judeţean PNȚCD. „Am fost luat prin surprindere, deşi exista un zvon pe tema aceasta. Dar, din moment ce nu am primit nicio informare de la funcţionarii CJ pe această temă, am presupus că şedinţa va avea loc”, a explicat consilierul PSD Adrian Burceanu.

Preşedintele CJ Culiţă Tărâţă a spus că motivul amânării şedinţei este faptul că a venit, în acest sens, „un ordin de sus, de la Guvern”, din motive de vreme.

sedi02Fondurile pentru primării declanșează război între PSD și PNL

Adevăratul motiv, susțin unii dintre consilierii județeni, îl reprezintă proiectul de buget, proiect pentru care consilierii PSD aveau deja pregătite câteva amendamente. „E posibil ca şi la următoarea şedinţă, indiferent când va fi convocată, să se facă amendamente. Întotdeauna s-au făcut amendamente la buget şi întotdeauna se vor face. Dar acest lucru nu justifică faptul că nu s-a anunţat din timp amânarea. E o lipsă de respect faţă de consilieri şi faţă de presă. Totul s-ar fi rezolvat cu câteva telefoane, dacă ar fi existat respect”, a fost de părere consilierul județean PSD Adrian Bourceanu.

La ceva distanță de amânarea ședinței de CJ, consilierii judeţeni PNL au organizat o conferinţă de presă. „Am organizat conferinţa pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la proiectul de buget. Cu câteva minute înainte de a se anunţa că şedinţa CJ nu va mai avea loc, consilierii PSD au pus pe masă amendamente la proiectul de buget. Aceste amendamente însemnau, de fapt, să ia fonduri de la primăriile conduse de primari PNL şi să le dea primăriei municipiului Piatra Neamţ. Astfel, primăriile PNL rămâneau cu sume de 5.000 de lei sau de 7.000 de lei, în timp ce la Primăria Piatra Neamţ se duceau 1.800.000 de lei. Noi am ajuns consilieri judeţeni datorită primarilor PNL şi nu am putut să trecem cu vederea aşa ceva. Banii judeţului trebuie împărţiţi corect, fiindcă şi în localităţile conduse de primari PNL locuiesc cetăţeni care simpatizează cu PSD sau cu PDL”, a afirmat Gabriel Vişan, consilier judeţean PNL.

Partajează articolul
Articol mai nou

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Marin Stoian 7 ani

    Lipsa de bun simt sa lasi consilierii si presa cu ochii in soare.