HomeRural

Secretul pușculiței cu bani a primarilor de țară

Cei mai mulți dintre primarii din zona Roman au în proprietate câteva hectare de teren și animale, în funcție de pricepere sau de numărul de mandate.

 

 

Primarul de la Boghicea, director de școală din 1981, se consideră un om gospodar. „Mă trag dintr-o familie de agricultori din județul Bacău și nu am fugit niciodată de muncă. Indemnizația de primar nu este atractivă și am decis să mă ocup de agricultură”, spune Eugen Mihai, primar din 2008 în comuna Boghicea.

Profesorul Mihai deține, în prezent, nouă hectare de teren, din care două hectare sunt teren agricol, iar restul pășune. Cum ocupația de bază a locuitorilor comunei Boghicea este creșterea animalelor, primarul Eugen Mihai s-a aliniat trendului, cumpărându-și 23 de oi. Fostul elev al primarului, Maricel Ursache, viceprimarul comunei Boghicea, i-a luat exemplul. „Și viceprimarul și-a cumpărat oi. Are 30 de capete”, spune Eugen Mihai. Cei doi spun că sunt mulțumiți de roadele muncii și că produsele obținute din cultivarea pământului și din creșterea animalelor asigură necesarul familiei.

Ionel Stoleru este primar al comunei Văleni din 2004. El are în proprietate zece hectare de teren arabil, 52 de capre și cinci oi. „Dacă stăm la țară, trebuie să ne ocupăm cu agricultura. Sunt nevoit să închiriez utilaje de la cetățenii din comună, pentru că nu am utilaje. Cu alte cuvinte, ce iau pe mere dau pe pere”, consideră primarul.

Până în anul 2000, primarul comunei Bozieni a desfășurat o intensă activitate comercială cu produse agricole. „Vindeam cerealele și porcii pe care îi creșteam în gospodărie în târgul de la Băcești. Numai că la târg nu veneam numai eu cu marfă. Ofertă mare la aceleași produse a însemnat o scădere a prețurilor de vânzare. Când am tras linie, am văzut că profitul este pe zero și am lăsat motoarele mai slabe”, explică primarul Doinel Grumezescu. Acesta s-a reorientat spre domeniul avicol, în curtea acestuia zburând 100 de pui și 50 de găini.

Primarul comunei Pâncești, Augustin Holmanu, aflat la primul mandat, are în proprietate trei hectare de teren, din care ponderea cea mai mare o are pășunea.”Eu locuiesc într-o zonă defavorizată, cu un teren slab calitativ, unde agricultura este susținută numai prin subvenții. Cred că trebuie să mă reorientez, să trec de la culturi agricole tradiționale la cultura plantelor medicinale sau, chiar, energetice, care ar putea fi mai profitabile”, a afirmat primarul comunei Pâncești.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0