Prima paginăEconomie

Se naște Camera Agricolă Neamț

Dimensiune text

Camera Agricolă Neamț este la cîteva zile distanță de data la care va avea organizarea și responsabilitățile stabilite conform legii, astfel încît specialiștii din agricultură, investitorii și fermierii să poată conta pe o structură organizatorică funcțională și care să le reprezinte interesele în mod real. Asocierea specialiștilor din domeniu garantează o mai bună gestionare a problemelor din agricultură. Managerul Marsat, Vasile Balcan (foto), este interesat de coordonarea viitoarei structuri organizatorice.

 

Joi și vineri, la Piatra Neamț se întîlnesc delegații din tot județul, din rîndul cărora vor fi alese 11 persoane care au răspunderea înscrierii la judecătorie a noii instituții și organizarea de alegeri pentru constituirea și coordonarea viitoarei Camere Agricole Neamț.

Experiența ultimilor ani a dovedit o din ce în ce mai slabă implicare a instituțiilor statului abilitate prin lege și responsabile de bunul mers al lucrurilor în agricultură. După modelul european, formele de organizare profesionale dau cele mai bune rezultate, sînt direct implicate și dau socoteală membrilor ale căror interese le reprezintă. Ori de cîte ori au fost probleme în agricultură legate de alocare subvenții, contigentare, legislație, acces la finanțări externe și realizare de proiecte pentru dezvoltarea domeniului, am reușit prin forțe proprii, prin formele noastre de asociere, instituțiile statului din domeniul agricol fiind ca și inexistente„, a declarat inginerul Vasile Balcan, manager al Marsat.

Respectînd calendarul organizării camerelor agricole, ar trebui ca pe 10 octombrie să fie alegeri pentru desemnarea celor care vor coordona activitatea instituției din fiecare județ. „Comitetul de Inițiativă care va fi ales pînă vineri are această misiune, situație în care vor fi aleși 25 de specialiști ce vor forma comitetul director al Camerei Agricole Neamț: zece din partea asociațiilor agricole, doi din partea patronatelor, doi din parta sindicatelor, doi din partea cooperativelor, un medic veterinar, un inspector silvic, un proprietar de păduri, un cercetător și trei tineri fermieri. Am anticipat cu mult timp în urmă avantajele asocierii și vom fi reprezentați de un membru al Asociației Cultivatorilot de sfeclă și de unul din partea Grupului Producătorilor de cereale și plante tehnice, forme asociative pe care le-am inițiat cu mai mulți ani în urmă„, precizează Vasile Balcan, managerul Marsat, candidat pentru conducerea viitoarei Camere Agricole Neamț.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • vali 9 ani

    Da de ce sa nu candideze si cei care sunt de meserie,ing. zootehnisti,agronomi,horticultori. Nu ingineri mecanici ,economisti sau medici veterinari care au alte afaceri si mai au si alte domenii de activitate.
    Se stie ca la APIA s-au facut angajari pe pile ,si sunt din alte domenii.De asta stim sa atragem fonduri ca avem oameni care sunt din alt domeniu. Domnul Balcan ar trebui sa-si vada de firma dumnealui.Si asa stie sa-si exploateze angajatii si sa-i plateasaca cu salarii de c… rahat.
    0Asa ca va rog lasati pilele , relatiile, sa se faca concurs si sa castige cel mai bun.