Prima paginăSocial

Se introduc tichetele de masă electronice

Dimensiune text

Posesorul cardului va primi lunar de la angajator echivalentul în bani al tichetelor de masă cuvenite pentru numărul de zile lucrate.

 

Camera Deputaţilor a adoptat marţi propunerea legislativă privind introducerea tichetelor de masă în format electronic. Cu noile carduri, beneficiarii vor putea plăti exact cât consumă, nu mai sunt obligaţi să plătească diferenţa sau să ia produse în plus doar pentru a ajunge la valoarea tichetului de masă. Actuala iniţiativă legislativă de modificare a legii 142/2008, care permitea distribuţia acestui beneficiu numai pe suport de hârtie şi numai de companii care sunt special autorizate de Ministerul de Finanţe pentru acest scop, îşi propune să introducă, pe lângă varianta suportului de hârtie, posibilitatea de plată pe card bancar a beneficiilor sociale oferite angajaţilor pentru acoperirea costurilor zilnice de masă. Posesorul cardului va primi lunar de la angajator echivalentul în bani al tichetelor de masă cuvenite pentru numărul de zile lucrate. Aceste carduri nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar, ci sunt folosite numai pentru cumpărarea produselor alimentare, fără tutun sau alcool.

Principalele avantaje ale acestui nou sistem constau în faptul că aceste tichete electronice au un nivel al securităţii mai mare, pot fi întrebuinţate mai uşor, reprezintă o modalitate de atribuire şi control mai uşoară, reduc nivelul economiei subterane (se opreşte fenomenul de revânzare al tichetelor) şi ajută la dezvoltarea unui cadru competitiv între bănci, care va determina scăderea comisioanelor achitate către băncile emitente.

Legea permite un termen de trei luni până la intrarea în vigoare a tichetelor de masă electronice, cei care doresc putând opta şi pentru tichete în format de hârtie. Magazinele vor trebui să fie dotate cu POS-uri speciale pentru tichetele de masă electronice.

Unităţile emitente de tichete de masă pe suport electronic sau de hârtie sunt obligate să deschidă conturi sau subconturi de plăţi distincte, prin care se vor derula sumele reprezentând încasările şi plăţile aferente valorii nominale a tichetelor de masă, astfel încât să permită o evidenţă clară a sumelor utilizate în temeiul contractelor încheiate cu angajatorii şi unităţile de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantinele restaurant şi bufetele.

„Noi am avut un aviz favorabil și din partea băncilor și al BNR, Ministerului de Finanțe și Ministerului Muncii, astfel încât legea să intre în vigoare în trei luni de la publicare iar retailerii să fie pregătiți în două luni”,a declarat parlamentarul Florin Iordache, iniţiatorul acestei legi.

Valoarea tichetelor puse în circulaţie se ridică la un miliard de euro anual. Introducerea acestui nou sistem ar putea să redeseneze și piața companiilor specializate în tipărirea tichetelor de masă. Piața este dominată de Sodexo, urmat de Eden Red, Cheque Dejeuner și Ascendi. Acestea vor trebuie să-şi refacă sistemele pentru a-și păstra pozițiile.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0