Prima paginăActualitateNeamt

Scrisoare pentru elevi şi părinți din partea Poliției Neamț

Dimensiune text

Având în vedere faptul că vacanţa de iarna este în prag şi pentru a nu trece prin anumite situaţii ce ar putea să vă afecteze sănătatea ori viaţa, ar fi bine să citiţi cu atenţie sfaturile şi recomandările pe care vi le dăm cu toată dragostea şi grija noastră, noi, cei ce suntem îmbrăcaţi în haină albastră şi care veghează zi de zi asupra voastră, alături de părinţi, profesori şi prieteni.

Sfaturi pentru copii

Când sunteţi singuri, este bine să nu purtaţi cheia de la intrarea în locuinţă la vedere şi nici să o ascundeţi în locuri unde ar putea fi găsită uşor de răufăcători, care, astfel, pot intra în locuinţa voastră.

Niciodată nu deschideţi uşa necunoscuţilor, chiar dacă vă spun că sunt trimişi de părinţii voştri, uşa trebuind să fie încuiată şi asigurată cu lanţul de siguranţă.

Spuneţi părinţilor voştri să vă asigure locuinţa prin orice mijloace pentru ca voi să fiţi în siguranţă, iar vizorul apartamentului vostru să fie la înălţimea voastră, pentru a putea vedea cine este la uşă. Traversaţi strada numai pe la semafor sau pe la trecerea de pietoni, fără să alergaţi, dar în pas vioi. Nu faceţi derdeluşul în apropierea străzilor. Nu vă plimbaţi cu săniuţele pe stradă şi nu faceţi manevre bruşte ca să dezechilibreze sau să răstoarne săniuţa, mai ales dacă vă aflaţi lângă partea carosabilă. Nu vă jucaţi decât în locuri special amenajate şi cât mai departe de străzile pe care circulă maşini. Atenţie când aruncaţi cu bulgări! Este posibil ca cel vizat să se ferească, să alunece sau să ajungă în strada pe care circulă maşini.

Sfaturi pentru părinţi

Întrucât copii merg, în principal, neînsoţiţi la colindat, creşte riscul ca aceştia să fie acostaţi fie de alţi minori sau adulţi pentru a le cere banii adunaţi din această activitate tradiţională, implicit creşte riscul ca minorii să fie victime ale unor agresiuni.

Pentru a evita victimizarea copilului dumneavoastră atunci când se află la colinda,t vă adresăm câteva recomandări.

Însoţiţi copilul mai ales dacă pleacă pe timp de seară sau noapte la colindat. Stabiliţi exact locaţiile şi traseul pe care urmează să-l parcurgă atunci când merge la colindat. Stabiliţi şi verificaţi cu ce copii se va deplasa să colinde. Impuneţi-le copiilor să plece la colindat doar pe timp de zi şi recomandaţi-le să evite zonele izolate. Este bine să le reamintiţi să nu se lase niciodată invitaţi de necunoscuţi într-un loc, la o petrecere sau la o plimbare cu maşina. Totodată, va fi oricând potrivit să le amintiţi copiilor ca, în cazul în care li se întâmplă ceva rău lor sau prietenilor, să informeze imediat părinţii sau Poliţia.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0