Scriitorul Gheorghe Andrei Neagu, fiu al satul Sofrocești

Gheorghe Andrei Neagu (foto) a învățat pe tăbliță și a ajuns să mînuiască abil cuvintele, ajungînd o personalitate emblematică pentru cultura vrînceană.

 

 

Gheorghe Andrei Neagu, fondatorul revistei „Oglinda literară” din Vrancea, este fiu al satului Sofrocești, comuna Trifești. Lumea satului o prezintă întotdeauna așa cum i-a rămas întipărită în minte. „Era un sat de oameni gospodari, dar habotnici la muncă, cu puțin timp dedicat plăcerilor personale„, spune Gheorghe Andrei Neagu. Despre anii de școală vorbește de fiecare dată cu însuflețire. „Scriam pe tăbliță și, cum aveam un învățător pe nume Țepeș, nu puteam fi decît premiant. Cîțiva ani mai tîrziu, m-au făcut, din același motiv, pionier și comandant de detașament. Am participat la inaugurarea statuii lui I. V. Levărdă, deputat în divanul ad-hoc, localnic din Trifești„, își amintește scriitorul.

 

 

A jucat pe scena Teatrului de Vară din Roman

Infernul alb din Vrancea din aceste zile nu a mai fost trăit de scriitor din anii copilăriei. „Au fost asemenea ierni în copilăria mea. Dar nu țineam cont de zăpadă, mai ales cînd exista o sărbătoare locală care devenise tradiție, numită «Întîlnirea de la han», care avea loc în centrul satului, la o cîrciumă, unde se țineau baluri și obiceiuri de iarnă tradiționale„, spune Gheorghe Neagu.

Despre iernile acelor ani, învățătorul său, Constantin Țepeș aduce, cu răbdare, argumente lămuritoare. „Satul era situat pe o terasă a Moldovei, fosta albie a rîului. În 1962, a fost o iarnă cum este cea de acum. Zăpada era, spre bucuria copiilor, cît gardurile, încît lumea mergea cu săniile ca și cum ar fi mers pe drum„, spune Constantin Țepeș, fostul învățător al scriitorului.

Un alt loc de joacă preferat de copii, încărcat de istoria unor vremuri demult apuse, era un vechi castel care, din cauza intemperiilor sau a oamenilor, nu mai există. „De acest castel se leagă numele lui Miron Costin. Ne jucam prin acest castel, din care oamenii luau cărămizi pe care le puneau la temelii„, spune Gheorghe Neagu.

Încă din școală, dascălii au remarcat înclinația spre latura artistică a lui Gheorghe Andrei Neagu. „Am jucat chiar și într-o piesă de teatru, la Teatrul de Vară din Roman„, spune acesta. În 1960, a urmat  cursuri de muzică, sub îndrumarea dirijorului Episcopiei Romanului, Dumitru Teofănescu, iar în 1963 a intrat la Liceul nr. 1, actualul Colegiu Național „Roman-Vodă”, pe care îl finalizează în 1967.

 

 

În ultima vreme, Gheorghe Andrei Neagu se reîntoarce în fiecare an la Roman, fie pentru a-și prezenta ultimele apariții editoriale, fie pentru a face donații de cărți copiilor din satele comunei Trifești. „Mă întorc cu plăcere în satul natal. Cînd vin la Roman să lansez o carte, trec și pe la casa unde am locuit și pe care am lăsat-o unei nepoate„, a spus Gheorghe Andrei Neagu.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!