HomeActualitateRural

Școlile rurale sunt repetente la pregătirile pentru şcoală

18 şcoli din zona Roman nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Lipsa apei curente şi a toaletelor în incinta şcolii, dar şi calitatea proastă a sursei de apă sunt motivele principale ale neacordării autorizaţiei de funcţionare.

Până la începerea anului şcolar au mai rămas mai puţin de trei săptămâni. Școlile din judeţul Neamţ se află în stadii diferite de pregătire. Dacă în unele unităţi de învăţământ această acţiune este deja încheiată, în altele, nu puţine la număr, directorii recurg la o metodă folosită de elevi în preajma tezelor sau examenelor, adică „îngraşă porcul în ajun”.

18 unităţi şcolare – grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale, licee – situate în zona rurală a Romanului, din 60, nu au primit încă autorizaţia sanitară de funcţionare. Interesul autorităţilor locale din mediul rural a fost punerea la punct, în principal, a şcolilor coordonatoare, cu personalitate juridică. Școlile mici, în care învaţă elevi din clasele I-IV şi preşcolari, au fost lăsate, în multe comune, pe o listă în aşteptare. Inspectorii de sănătate publică nu se lasă impresionaţi de distanţa faţă de şcoala de centru şi verifică dacă şi acestea au, potrivit normelor, apă curentă şi grupuri sociale în interior. Deşi multe şcoli funcţionează fără autorizaţie sanitară de ani buni, instituţia care veghează la sănătatea populaţiei nu a închis nicio şcoală din cauza neregulilor constate. Asta înseamnă că demersul Direcţiei de Sănătate Publică este o simplă activitate tematică, în care inspectorii avertizează, iar autorităţile locale şi directorii şcolilor promit.

Motivele neacordării autorizaţiei sanitare de funcţionare sunt multiple. Lipsa apei în şcoli este unul dintre motive., aşa cum se întâmplă la Școala Gimnazială din Slobozia, comuna Boghicea, şcolile primare din Başta, comuna Secuieni, Ghidion şi Veja, comuna Stăniţa, Iucşa, Cuci şi Băneasa, comuna Bozieni, din  Trifeşti sau Grădiniţa din satul Izvoare, comuna Bahna.

Calitatea sursei de apă reprezintă un alt obstacol în lungul drum al obţinerii mult râvnitei autorizaţii. Deşi unele şcoli au instalaţie de apă curentă în interior, apa are un grad calitativ „slab”. În această situaţie sunt Grădiniţa din localitatea Băhnişoara, comuna Bahna, Școala Gimnazială din Oniceni, şcolile primare din localităţile Gorun, Valea Enei şi Poiana Humei, comuna Oniceni, şi Școala Gimnazială din satul Solca, comuna Oniceni.

O pată pe obrazul conducerii şcolilor și al primăriilor îl reprezintă existenţa, încă, a toaletelor în curtea şcolii. În această situaţie se află Corpul A al Școlii Gimnaziale „Vlad Dănulescu” din localitatea Pânceşti, dar şi Grădiniţa din satul Izvoare, comuna Bahna.

Pentru copiii din localitatea Băneasa, toaleta de afară pare a fi cea mai mică problemă. Clădirea în care învaţă, veche de peste 100 de ani, se află în stare avansată de degradare şi prezintă pericol de prăbuşire.

Investiţii sunt necesare şi la şcoala primară din localitatea Giurgeni, comuna Valea Ursului, pentru înlocuirea totală a acoperişului prăbuşit la o cădere masivă de zăpadă, reparat provizoriu de Consiliul Local.

La polul opus se află şcoala primară din localitatea Căuşeni, comuna Boghicea. Aici, autorităţile locale au în lucru o nouă şcoală pentru elevi, cu toate utilităţile, înclusiv toaletă în interior, ale cărei lucrări sunt aproape de finalizare. În aceste condiţii, primirea autorizaţiei sanitare de funcţionare este o chestiune de timp.

Igienizarea şcolilor, exprimată în procente, variază între 30% şi 100%. În unele situaţii, aceste lucrări ascund sub câteva straturi de var istoria clădirii unei şcoli, dar şi nepăsarea unor dascăli cu funcţii de conducere trecătoare. Potrivit situaţiei raportate la Consiliul Judeţean Neamţ, din cele 60 de unităţi şcolare din zona Roman, 26 de şcoli au finalizat igienizarea. La doar 30% din lucrări se află şcolile primare din localităţile Todireni, Ghidion, Veja, din comuna Stăniţa. Deşi termenul finalizării lucrărilor a fost 23 august, în şcolile enumerate încă se mai lucrează.

Ca şi în alte părţi, problemele învăţământului din comuna Stăniţa sunt mult mai mari decât depăşirea termenului de încheiere a lucrărilor de igienizare. „Nu avem spaţiu în şcoală pentru preşcolari. Din acest motiv, am amenajat un spaţiu în fostul CAP pentru activităţile preşcolarilor. Pe lângă grădiniţă, avem nevoie de o sală de festivităţi şi de o sală de sport”, a spus Laurenţiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stăniţa.

Comentarii

WORDPRESS: 0